fallback

Определиха правилата за преброяването на земеделските стопанства догодина

Информацията ще се събира на място чрез статистически въпросници

13:53 | 09.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Депутатите приеха правилата за преброяването на земеделските стопанства през 2010 година.

Министерството на земеделието и храните (МЗХ) ще координира дейността, се посочва в Закона за преброяване на земеделските стопанства в България през 2010 г., приет днес на второ четене.

Преброяването цели да се установи структурата на земеделските стопанства у нас и да се изготви статистика, която да бъде съпоставима с данните на останалите страни от ЕС.

Цел на промените е да се усъвършенства държавното регулиране и да се създаде регистър на земеделските стопанства.

Информацията ще се събира на място чрез статистически въпросници. Преброяването ще бъде осъществявано от Централната комисия по преброяването, която е временен орган, както и от областни комисии.

Председател на централната структура ще бъде представител на МЗХ, а заместник-председател - представител на НСИ. В комисията ще членуват и представители на МЗХ, МВР, МРРБ, неправителствени организации.

Областните дирекции „Земеделие“ ще правят общо методическо ръководство на преброяването по места. Със съдействието на органите за местно самоуправление те ще актуализират списъка на земеделските стопанства и ще предлагат на МЗХ районирането на земите.

Предвижда се пробно преброяване, което да бъде направено от 1 април до 1 май 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:27 | 08.09.22 г.
fallback