fallback

Цените на жилищата в Испания може да се понижат с още 27% през 2010

Банките продължават да надценяват реалната стойност на имотите в Испания, смятат специалисти

10:57 | 09.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Жилищният пазар в Испания все още не е достигнал дъното и може да отчете спад от още 27% през 2010 г., сочи нов доклад.

Общият брой на сделките с имоти през 2009 г. спадна с 41% през 2009 г. в сравнение с 2008 г., се казва в доклад на консултатнската компания Aguirre Newman, цитиран от PropertyWire.

Според компанията банките продължават да надценяват реалната стойност на имотите в Испания.

Единственото решение е цялостна реформа на банковите регулации в страната, за да се гарантира, че за в бъдеще оценките на жилищните имоти ще се базират на по-реалистична основа, се казва в доклада.

Жилищният пазар в Испания ще остане под натиск докато банките продължават да разпродават отнетите имоти, а регионалните власти продължават да предоставят държани субсидии за покупката на непродадени жилища.

В момента в страната има около 610 хил. непродадени нови жилища, като други 380 хил. са в процес на завършване.

„Настоящите пазарни оценки не отразяват реалните пазарни стойности“, казва Хавиер Гарсиа-Матео, директор Анализи и проучвания в компанията. „Банките и компаниите, които притежават или са финансирали непродадени нови жилища ще трябва да отчетат ценови понижения от около 27%.“

Според доклада обаче цените на офисите и търговските площи ще се стабилизират през 2010 г. и вероятно ще започнат да се възстановяват през 2011 г.

Спроед друга консултантска компания, Jiménez de Laiglesia, цените на жилищата в Испания са изминали едва половината път от своя спад.

Данни на компанията за оценки на имоти Tinsa сочи, че спадът в цените вече започва да забавя темповете си. Такава е и информацията на компанията AFI Felix Lores за третото тримесечие на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:00 | 08.09.22 г.
fallback