fallback

Жилищното строителство в Румъния расте по инерция и с малко държавна помощ

През първите девет месеца в страната са построени 34 888 жилища от частни инвеститори, което е повишение от по-малко от 1%

16:58 | 08.12.09 г.

През първите девет месеца на годината в Румъния са построени 34 888 жилища от частни инвеститори, което е повишение от по-малко от 1% спрямо същия период на 2008 г. 

Същевременно с обществени средства са построени 3282 жилища, което е ръст от 57%.

Строителството на жилища с публични средства се ускори през първите девет месеца на годината, като са построени близо 3300 единици спрямо 2082 за същия период миналата година, но целта на министъра на строителството и публичните дейности Василе Блага да построи 6 хил. жилища тази година изглежда трудна за реализация, пише Ziarul Financiar.

Що се отнася до частния сектор, жилищното строителство остава на положителна територия тази година благодарение на това, че е продължила реализацията на част от проектите, които са влезли в кризата в напреднал етап на строителство.

Очакванията за следващата година обаче, що се отнася до големите проекти, са за малък брой завършени жилища предвид малкото значими проекти, стартирани тази година.

Третото тримесечие на годината вече отрази тази тенденция, като отбеляза спад на построените жилища – 13 113 единици за периода юли-септември, с 411 по-малко на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:26 | 13.09.22 г.
fallback