fallback

Още един проект за небостъргач в Москва с по-скромна реализация

Небостъргачът „Федерация“ може да излезе с една трета по-нисък

12:45 | 08.12.09 г.

"Федерация" в пълния си вариант. Илюстрация: www.federationtower.ru

Собственикът на руската строително-инвестиционна компания Mirax Group Сергей Полонски се готви да намали с една трета планираната височина на небостъргача „Федерация“, който е в процес на изграждане в бъдещия бизнес район на руската столица „Москва-Сити“, съобщава Коммерсант.

Заедно с върха си, „Федерация“, която се състои от две отделни кули, трябваше да стане най-високата сграда в Европа.

По думите на един от топ мениджърите на компанията ръководството е решило да не строи източната кула от комплекса до 94 етажа, а да я остави на ниво 64 етажа – каквато височина има към момента монолитния корпус на сградата. Така източната кула и вече построената кула „Запад“ ще бъдат на едно ниво - 243 метра. Първоначално се предвиждаше височината на „Федерация“ да достига 506 метра.

“При днешните кредитни условия, които ни предлагат руските банки, себестойността на строителството на кулата надвишава текущата пазарна продажна стойност“, обяснява Михаил Дворкович, съветник на Полонски. Ако в близките три-четири месеца се появи възможност за по-евтин кредит, това решение ще бъде преразгледано и компанията ще е готова да дострои кулата с всичките планирани 94 етажа.

За довършването на кулата в първоначалния вариант са необходими 240 млн. долара, а в намаления вариант - до 100 млн. долара, обяснява източник на изданието от мениджмънта на Mirax. В „орязаната“ версия целият комплекс ще може да се дострои за осем месеца.

В горните 30 етажа на кула „Изток“, които може да отпаднат, се предвиждаше да бъде разположен хотел Grand Hyatt и апартаменти. Не става ясно как е уреден въпросът с хотелската верига.

Засега в местните власти в Москва няма постъпили предложения от Полонски за намаление на етажността на „Федерация“.

„За нас не е важно дали „Федерация“ ще е най-високата сграда в Европа. Хубаво е скоро да бъде завършена, а ако етажността е по-малка, това е по-добре за нас, защото в сградата ще работят по-малко хора и съответно ще има повече места за паркиране“, представя гледната точка на наемателите на площи в комплекса управляващият директор на Klever Asset Management Григори Ширин, който наема офиси в него.

„Федерация“ не е първият проект в „Москва-Сити“, който може да бъде променен. По-рано се наложи да се смени концепцията за кула „Русия“ на предприемача Шалва Чигирински, която също имаше амбицията да получи титлата „най-висока сграда в Европа“. Първоначално беше предложено тя да бъде по-ниска (200 метра вместо 612), после да се замрази строителството за неопределен срок, а през това време мястото да се ползва за паркинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:52 | 14.09.22 г.
fallback