fallback

Мистериозен купувач дава 52 млн. долара за 54 апартамента в Шанхай

Средната цена от около 5358 долара/кв. м се счита за по-ниска от пазарните нива

17:23 | 07.12.09 г.

Мистериозен купувач е купил на търг вчера 54 луксозни апартамента в Шанхай, за които дава 353 млн. юана (51,7 млн. долара), съобщи местното издание Shanghai Daily.

Мъжът, на възраст около 40 години, е от съседната провинция Джъдзян. Той е отказал всякакъв коментар за сделката и е напуснал аукционната зала скоро след подписване на документацията.

Апартаментите са разположени основно в два комплекса и са с обща брутна площ от 9644 кв. метра. Цената им излиза средно 36 599 юана на кв. метър (около 5358 долара/кв. м), което се счита за по-ниско от пазарните нива поради покупката на едро.

„Цената е наистина добра и купувачът би трябвало да направи доста голяма печалба от сделката“, коментира Хенри Уан, от водещата верига агенции за имоти в града Shanghai Centaline Property Consultants. „Купувачът вероятно ще продаде апартаментите поотделно в продължителен период от време, за да увеличи печалбата.“

В наддаването са участвали 11 кандидати, физически лица и компании от Шанхай и съседните провинции, както и един чуждестранен купувач, като всеки от тях е трябвало да внесе депозит от 15 млн. юана.

На вторичния пазар апартаментите в единия комплекс, Shimao Riviera Garden, в който са 39 от купените имоти, се продават за около 45 хил. юана за кв. м, а тези в другия - Jufu Building - за около 30 хил. юана.

Продавачът на 54-те жилища също остава в анонимност, въпреки че според местните медии може би става въпрос за държавна компания.

Продажбите на нови жилища са достигнали четиримесечен връх в Шанхай през ноември, а средните цени са нараснали с 10% спрямо октомври до 18 686 юана на кв. м, допълва изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:37 | 28.08.22 г.
fallback