fallback

Намалиха цената на водата за напояване

Решението е взето с оглед на трудната икономическа ситуация на голяма част от земеделските производители

12:58 | 04.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Министерство на земеделието и храните намали с 0,01 лв./м3 гравитачно подаваната вода за напояване и фиксира максималната цена на поливната вода за оризопроизводителите на 0,02 лв./куб.м, съобщиха от ведомството.

Решението е взето с оглед на трудната икономическа ситуация на голяма част от земеделските производители.

Един от основните приоритети на правителство е възстановяването на поливното земеделие в страната, посочват от МЗХ. Това е заложено и в правителствената програма за развитието на хидромелиорациите в България.

Съгласно Закона за сдруженията за напояване, министърът на земеделието и храните ежегодно определя цената на водата за напояване, която се публикува и в “Държавен вестник”. Комисия, назначена от МЗХ, е разгледала обстойно предложенията на държавните дружествата и структурите, предлагащи тази услуга.

Освен това, екипът на МЗХ смята, че след предприемане на съответните мерки за оптимизиране дейността на доставчиците и прилагането на правителствената програма за развитието на хидромелиорациите в България, за следващите сезони ще се открият нови резерви и възможности за намаляване цената на поливната вода.

През последните няколко години цената на водата за напояване е била повишавана или е оставала на една и съща стойност. Няма съществена промяна и на поливните площи: при налични изградени поливни площи от 7,471 млн. дка към 2000 г., годни са 5,417 млн. дка, а реално се поливат около 450 хил. дка. По-ниската цена на водата ще е стимул за ползвателите да разширяват поливните територии и да отглеждат повече поливни култури, посочват от министерството.

Към момента на територията на страната има съдебно регистрирани и работят 92 сдружения за напояване, които стопанисват общински или държавни хидромелиоративни съоръжения. Сдруженията поливат средно около 65 хил. дка площи при чувствително по-ниски цени на поливната вода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:34 | 10.09.22 г.
fallback