fallback

Офис пазарът в емирствата - Абу Даби остава гъвкав, за разлика от Дубай

Нивото на незаетост на офисите в Дубай достига 40%, а в Абу Даби е само 6%

12:18 | 04.12.09 г.

Пазарът на офис площи в Абу Даби демонстрира гъвкавост, докато в съседното емирство Дубай изпитват значителни затруднения със запълването на офисите си, сочат данни от доклад на консултантската компания в сектора Knight Frank за ключови индикатори в Близкия изток.

Нивото на незаетост на офисите в Дубай достига 40%, което сочи потенциален дългосрочен дисбаланс между търсене и предлагане в емирството, пише в доклада.

За разлика от това основите на други пазари в региона са стабилни като в Абу Даби, където делът на празните офиси е едва 6%.

“Абу Даби има далеч по-устойчива икономическа история към момента и предвид ограничената наличност на офиси, наемите се държат и очакваме това да продължи. Скорошният строителен бум в Дубай доведе до балонизиране на предлагането и очакваме наличността да се повиши, защото на пазара предстои да излязат нови проекти, които още не са завършени“, коментира Джеймс Луис, директор „Капиталови пазари“ в компанията, цитиран от Property Report.

„Пазарът в Дубай отчете забележителен ръст на цените през последните години. От дълго време се натрупват опасения дали спекулативен ръст на цените от този тип може да продължи успоредно с огромното увеличаване на предлагането. Абу Даби отчете понижения на цените, около 33% за годината до края на третото тримесечие на 2009 г. Тази корекция е по-скромна от видяното в Дубай“, допълва Лиъм Бейли, шеф на отдела за жилищни проучвания в компанията.

Бейли допълва, че по-устойчивото представяне на Абу Даби се дължи отчасти на факта, че там е било по-лесно да се замрази строителството в началото на финансовата криза, защото много проекти са били в начален етап.

Абу Даби ограничава строителството, за да избегне пренасищането с жилища и последвалия срив на цените в съседното емирство Дубай, стана ясно в края на ноември. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:48 | 12.09.22 г.
fallback