fallback

Девети месечен ръст на планираните продажби на жилища в САЩ

Планираните продажби на имоти са нараснали с рекордните 31,8% спрямо октомври миналата година

17:38 | 01.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Планираните продажби на жилища в САЩ се увеличиха за девети пореден месец през октомври и подобриха рекорда си от предишния месец за най-продължителен период на нарастване. Това показаха последните данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти в САЩ, която започва да изчислява показателя през 2001 г.

Индексът на асоциацията, който следи броя на подписаните предварителни договори за продажбата на имот, се повишава с 3,7% спрямо септември до 114,1 пункта. Това е най-високата му стойност от март 2006 г. Той отчете силен месечен ръст от 6% през септември и от 6,4% през август, което е знак за нарастване на активността на пазара.

Планираните продажби на имоти са един от важните индикатори за състоянието на жилищния пазар, защото улавят най-рано тенденциите в поведението на купувачите и продавачите. В сравнение с октомври миналата година стойността на индекса се е увеличила с 31,8 на сто, което е рекорден годишен ръст в историята на показателя.

Икономистите очакваха, че планираните продажби на жилища ще се понижат с 0,4% на месечна база през октомври.

Данните за активността във фабричния сектор на Щатите през ноември обаче донесоха разочарование. Докладът на Института за управление на доставките в САЩ (ISM) показа, че индексът на бизнес активността в производствения сектор се е понижил повече от очакваното до 53,6 пункта през ноември спрямо 55,7 пункта за месеца преди това.

Все пак показателят за четвърти пореден месец остава в оптимистичната зона над 50 пункта, което подсказва за нарастване на икономическата активност. Икономистите очакваха индексът на бизнес активността в производствения сектор да се понижи по-слабо до 54,8 пункта.

Междувременно разходите в строителния сектор на САЩ останаха без промяна през октомври. Икономистите очакваха понижение от 0,4%, след като през септември те разходите за строителни проекти намаляха с 1,6% на месечна база. В сравнение със същия месец на 2008 г. разходите на строителните компании са се свили с 14,4 на сто.

Данните за жилищния и фабричния сектор не оказаха силно влияние върху курса на щатския долар спрямо еврото. Към 17:30 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,5091 долара, като от началото на днешната валутна сесия доларът се обезценява с половин процент спрямо еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:21 | 22.08.22 г.
fallback