fallback

Най-скъпите офис локации в света вече са малко по-евтини

Най-скъпият пазар на офис наеми в света остава Уест Енд в Лондон

15:20 | 01.12.09 г.

Най-скъпите пазари на офис наеми в света станаха малко по-евтини тази година. В над 130 града от цял свят разходите за наем на офис* са паднали средно със 7,7% за годината до края на септември, сочат данни на консултантската компания CB Richard Ellis. В близо 50 града пониженията са по над 10%. Разходите за наем на офис са паднали с около 30% в Мидтаун Манхатън, с 53% в Сингапур и с 41% в центъра на Хонконг.

„Локациите, които поскъпнаха най-бързо и най-силно, са и тези, които паднаха най-рязко и най-много“, коментира пред Bloomberg Реймънд Торто, главен икономист на компанията, която е най-голямата публична консултантска компания за имоти. “Купон в събота вечер означава да си платиш за това в неделя сутрин. И това важи за целия свят.”

Глобалната рецесия и кредитната криза натискат надолу наемите на офиси, докато компаниите намаляват броя на служителите си. В световен мащаб тази година са обявени около 1,93 млн. съкращения на работни места, сочат данни на информационната агенция. В САЩ нивото на безработица скочи до 10,2% през октомври, най-високото равнище от 1983 г.

Най-скъпият пазар на офис наеми в света е Уест Енд в Лондон – 184,85 долара на кв. фут на година (1989 долара за кв. метър). Това е с 26% по-малко от година по-рано в щатски долари и с 18% в британски лири. Наемите в района са подкрепени от концентрацията на хедж фондове там. Ако се изключи предишното проучване на компанията, когато Лондон беше задминат от идеалния център на Токио, Уест Енд държи титлата най-скъп офис пазар в света от 2001 г. насам.

На второ място е идеалният център на Токио, а на трето – широкият център на японската столица. Центърът на Хонконг е на четвърто място, а Москва е пета.

Лондон и много от азиатските пазари дават признаци на икономическа стабилност, посочва Торто. По-голямата част от ценовите понижения на тези пазари вероятно вече е реализирана, допълва той.

Най-скъпият офис пазар в САЩ – Мидтаун Манхатън, се нарежда едва на 24-то място в глобалното подреждане, като се понижава дотам от 15-то място миналата година.

В Южна Америка Сао Пауло и Рио де Жанейро се покачват до 16-то от 26-то и 12-то от 37-мо място съответно. Ръстът на двата бразилски града е „част от променящия се свят“, като търсенето там е подкрепено от петролната индустрия и производството на етанол от захарна тръстика, обяснява Торто, докато понижението на наемите в Ню Йорк отразява спада на заетостта при финансовите услуги.

Към края на септември разходите за наем на офис в Ню Йорк са средно 68,93 долара на кв. фут (742 долара/кв. м) спрямо 87,47 долара за кв. фут в Рио и 81,81 долара за кв. фут в Сао Пауло.

Разходите за офис наеми в Рио се увеличават с 12,1%, като това е вторият най-голям ръст в проучването. Най-голямото увеличение е регистрирано в Абърдийн, Шотландия, където наемите на офиси са се повишили с 12,3%. Общо в 41 града разходите за наем растат.

Що са отнася до наем на търговски площи, към третото тримесечие Ню Йорк остава най-скъпият пазар в света, сочат данни на компанията, представени вчера.

*Под разходи за наем се разбира наемните нива, заедно с такси за обслужване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:19 | 14.09.22 г.
fallback