fallback

Продажбите на ваканционни имоти у нас са близо 5 пъти по-малко от 2008 г.

2010 г. може да е ключова за бъдещето на пазара на ваканционни имоти в страната

13:04 | 01.12.09 г.

Предстоящата 2010 г. може да се окаже ключова за бъдещето на пазара на ваканционни имоти у нас, прогнозират от инвестиционната компания ГрийнЛайф.

„Продажбите, които пазарът реализира през 2009 г., са близо 5 пъти по-малко от тези през 2008 г. Статистиката повлия психологически на намеренията на инвеститорите и повечето от тях абдикираха, като за нови проекти дори не се говори”, коментира Мариана Даскалова, търговски директор в компанията. „Как поведението на предприемачите ще бъде изтълкувано от външния пазар - като икономически обоснована предпазна мярка срещу свръхпредлагане в момент на ограничено търсене или като знак, че липсва вяра в бъдещето на сегмента, ще знаем през пролетта на следващата година.”

Очакванията на анализаторите са пазарът през първите месеци на 2010 г. да се движи от руските купувачи, които търсят максимална отстъпка в цената и в общия случай качество, по-високо от предлаганото на масовия пазар. Допълнителните услуги и съоръжения в комплексите също са от голямо значение за сделките, които се реализират в момента.

„Изминалите през есента изложения за имоти в Русия не показаха съществени разлики в поведението на купувачите”, споделя Мариана Даскалова. „Спокойно може да обобщим, че последното тримесечие на настоящата година не се различава с нищо от предходното. Това ни дава основание да не очакваме драстични промени и през първите три месеца на 2010 г. Ако следваме световните тенденции за подобряване на пазара, основания за оптимизъм и реално по-добри резултати на родна почва можем да очакваме след месец май догодина“.

Показателно ще бъде поведението, което купувачите ще демонстрират на изложенията през февруари и март. Очакванията са и най-слабите знаци на оптимизъм да доведат до повишена активност от страна на инвеститорите. Част от тях ще извадят на пазара нови продукти, докато други ще се откажат от позициите си в сегмента завинаги. Опасенията на анализаторите са, че слабото и неотговарящо на изискванията предлагане може да извади България от картата на предпочитаните от руснаците дестинации.

Друг фактор, който ще влияе на обемите през 2010 г., е промяната в Закона за нотариусите, която ще ограничи плащанията в брой. Мярката е от особено значение в момента, тъй като 95% от сделките са с руски граждани, а 90% от тях плащат със спестени средства. Промяната ще изкара редица конкретни казуси, а реакцията при тяхното разрешаване ще бъде знак за зрелостта на нашия пазар и участниците в него.

Над 80% от всички останали плащания към момента се извършват по банков път, сочат данните на компанията. Причината е, че в момент на криза купувачите се подсигуряват с повече законни доказателства за плащането, които да използват, ако се стигне до съд. Единични са случаите, в които първата вноска от средно 5 хил. евро се носи на ръка. Затова и забраната на такъв вид плащане няма да повлияе на пазара в дългосрочен план, смятат от компанията.

Първите знаци за излизането от кризата на Великобритания също се очаква да окажат влияние на пазара, който ще се отърси от проблемите на вторичното предлагане и трудностите при затварянето на сделките. През последните два месеца англичаните спряха да използват кризата като оправдание за забавени плащания. Нещо повече, ниските цени на имотите у нас заедно с ясните вече перспективи за бъдещето могат да доведат и нови клиенти от тази група, посочват още от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:28 | 08.09.22 г.
fallback