fallback

Собственикът на Мол Велико Търново с 6,7 млн. евро загуба

От фонда очакват още една предизвикателна година за българския пазар на имоти през 2010 г.

12:03 | 01.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Собственикът на Мол Велико Търново, инвестиционният фонд European Convergence Property CoPLC (ECPC), обяви загуба преди данъци от 6,74 млн. евро за първото полугодие на 2009 г.

За сравнение фондът отчете печалба от 3,6 млн. евро за същия период на миналата година.

След като продаде активите си в Румъния, единственият имот в портфолиото на компанията остана Мол Велико Търново. Търговският център, който беше отворен през септември 2006 г., беше първият мол извън София.

През септември 2009 бе обявено, че молът е загубил общо 9 млн. евро от стойността си за последните две години, като тя се е понижила до 23,6 млн. евро.

Сега от ECPC потвърждават последната оценка, като добавят, че точната стойност на търговския център е трудно да бъде оценена поради затруднените пазарни условия и липсата на инвестиционни сделки, които да бъдат използвани за сравнителна база.

Предизвикателните оперативни условия доведоха до значителен натиск от страна на наемателите за предоговаряне на споразуменията, което доведе до понижение на приходите на компанията от началото на годината. Въпреки това управлението на фонда и наемателите работят заедно, за да гарантират, че бизнесът ще продължи да функционира и през 2010 г., която също се очаква да бъде затруднена за българския пазар, коментират от фонда.

Друг фонд от същата група, European Convergence Develop. Co PLC (ECDC), притежава дялове в четири мола у нас. Преди време той обяви, че през 2010 г. може да продаде някои от тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:50 | 13.09.22 г.
fallback