fallback

Имотите във Великобритания поскъпват за седми пореден месец

Цените на жилищата се повишават с по-бавно темпо през ноември, показаха данните на ипотечния кредитор Nationwide

10:18 | 01.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на жилищата във Великобритания се повишиха за седми пореден месец през ноември, но с по-слабо темпо в сравнение с предишните месеци. Това показаха последните данни на един от най-големите ипотечни кредитори на Острова - Nationwide, който изчислява месечен индекс за цените на жилищата на база на сключени сделки.

Имотите са поскъпнали с 0,5 на сто спрямо октомври, като средната им цена достига 162 764 британски лири, предаде The Telegraph. Това е най-високото ценово ниво от август 2008 г., един месец преди колапса на инвестиционната банка Lehman Brothers в САЩ, който доведе до замразяването на кредитните пазари по целия свят.

В сравнение с ноември миналата година имотите във Великобритания са поскъпнали с 2,7 на сто. През октомври цените на жилищата се повишиха с 0,5% на месечна и 2% на годишна база. Месечният ръст на цените през последните два месеца обаче е най-слабият, откакто имотите спряха да поевтиняват през април тази година.

За трите месеца до края на ноември имотите във Великобритания са поскъпнали с 2,8%. За сравнение в рамките на трите месеца до октомври техните цени се повишиха с 3,5%, след като преди това нараснаха с 3,8% за трите месеца до септември. Изменението на тримесечна база показва по-ясно тенденциите на пазара на имоти.

Вчера стана ясно, че броят на отпуснатите заеми за покупката на имот във Великобритания се е повишил до най-високото си ниво от март 2008 г. досега. Поскъпването на имотите обаче се дължи до голяма степен на ограниченото предлагане и ще зависи силно от състоянието на пазара на труда, предупреждават от Nationwide.

Към 10:15 ч. българско време британската лира поскъпва с 0,2% спрямо щатския долар, като валутната двойка GBP/USD се котира при ниво от 1,6467 долара. От началото на тази година лирата е поскъпнала с повече от 12% спрямо долара и с 4,5% спрямо еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:27 | 21.08.22 г.
fallback