fallback

Dubai World ще преструктурира 26 млрд. долара от дълговете си

Фондът обяви, че е започнал „конструктивни разговори“ с банки

09:39 | 01.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Дубайският инвестиционен фонд Dubai World обяви, че е започнал „конструктивни“ разговори с банки за преструктурирането на 26 млрд. долара от дълговете си. В процеса на преструктуриране били включени задължения и на дъщерни компании на фонда като Nakheel World и Limitless World.

От разговорите са изключени дългове на дъщерни дружества като Infinity World Holding, Istithmar World и Ports&Free Zone World, тъй като те били „със стабилни финансови основи“, съобщават от Dubai World.

Фондът има дългове на стойност 59 млрд. долара под формата на облигации, като в средата на миналата седмица стана ясно, че плащанията по тях ще бъдат прекратени за шест месеца. Сега се правят опити за преструктуриране на близо половината от този дълг, което даде благоприятно отражение върху глобалните пазари.

Вчера премията за защита срещу необлсужване на дълговете на Дубай падна с цели 75 базисни пункта до 571 базисни пункта, предава Bloomberg.

Данните за преструктуриране на дългове за 26 млрд. долара „потвърждават, че става дума за сравнително малък проблем“, коментира Майкъл Аткин от Putnam Investments. Проблемите на емирството служат за напомняне, че „все още не сме излезли от кризата на глобалната финансова система“, посочва той.

Дълговете, които Dubai World се опитва да преструктурира, включват сукук облигации на Nakheel за около 6 млрд. долара. Този тип дългови книжа се основава на изискванията на Шериата и има по-специфични условия за постигане на печалби.

Още по темата:

Дубай – историята на един предизвестен крах

Кой е фондът, който срина борсите в Европа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:01 | 26.08.22 г.
fallback