fallback

Ипотечните заеми във Великобритания се увеличават, имотите поскъпват

Броят на одобрените ипотечни заеми нарасна до най-високото си ниво за последната година и половина през октомври

13:16 | 30.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Броят на одобрените заеми за покупката на имот във Великобритания нарасна до най-високото си ниво за последната година и половина през октомври, което подсказва за по-висока активност на пазара на недвижими имоти. Данните на Английската централна банка показаха, че британските кредитори са предоставили общо 57 345 ипотечни заема през октомври спрямо 56 205 през септември.

Очакванията на икономистите обаче бяха за по-голямо увеличение до 59 хил. Стойността на всички отпуснати на британците ипотечни заеми нараства с 922 млн. британски лири през октомври. Потребителските заеми обаче намаляват с близо 600 млн. лири, което е най-голямото понижение в рамките на един месец, откакто статистиката започва да се води през 1993 г., предаде Bloomberg.

Отделни данни на консултантската компания Hometrack показаха, че цените на имотите във Великобритания са нараснали за четвърти пореден месец през ноември. Причината за това обаче продължава да се крие в недостига на оферти за продан на пазара. Докладът на Hometrack показа, че жилищата са поскъпнали с 0,2% спрямо октомври, когато цените им също нараснаха с 0,2 на сто.

Междувременно паричната маса в обращение продължи да забавя темповете на своя ръст и през октомври. Широкият паричен агрегат М4 отчита повишение от 10,8% на годишна база, след като през септември нарасна с 11 на сто. В сравнение със септември показателят М4, който показва количеството на местната валута в обращение и на депозитите в банките, е нараснал с 1,6 на сто.

По-рано днес стана ясно, че потребителското доверие във Великобритания се е влошило през октомври. Все още много голяма част от британците са на мнение, че сегашният момент не е подходящ за големи покупки. Общата задлъжнялост на потребителите във Великобритания възлиза на 1,46 млрд. паунда през октомври, което е с 400 млн. лири по-малко в сравнение със септември. 

Британската лира поскъпва с 0,3% спрямо щатския долар от началото на днешната валутна сесия. Към 12:55 ч. българско време една лира се разменя срещу 1,6514 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:11 | 19.08.22 г.
fallback