fallback

Очакванията за бонуси в Ситито вдигнаха цените на скъпите имоти в Лондон

Цените на жилищата за по над 1 млн. паунда се повишават на годишна база за първи път от 17 месеца

11:05 | 30.11.09 г.

Цените на луксозните жилища в централен Лондон се повишават на годишна база за първи път от 17 месеца в резултат на покупките на къщи и апартаменти, реализирани от шефове и мениджъри на банки и хедж фондове в очакване на бонуси, казват от местната агенция за имоти Knight Frank.

Цените на имотите на стойност над 1 млн. паунда през ноември са с 1,6% по-високи в сравнение с година по-рано, което е първото годишно повишение от юни 2008 г., посочват от базирана в Лондон компания.

Въпреки това цените остават с 15% под пика си, достигнат през март 2008 г.

„Отделни данни от офисите ни сочат, че парите в Ситито стават по-видими с приближаването на сезона на бонусите в края на годината“, коментира Лиам Бейли, шеф на отдела за жилищни проучвания в компанията, цитиран от Bloomberg. „Търсенето от страна на висшия мениджмънт движи пазара.”

Бонусите на служителите от сектора на финансовите услуги в Ситито и Канари Уорф, двата най-големи финансови района в Лондон, може да нараснат с 50% тази година до 6 млрд. паунда, според Knight Frank. Заетите във финансовия сектор формират половината от търсенето на луксозни жилища в града.

Цените отчитат ръст от 1,2% през ноември спрямо октомври, което е осмият пореден месец на увеличение на месечна база, сочат още данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:45 | 07.09.22 г.
fallback