fallback

Ню Йорк остава най-скъпият пазар на наеми на търговски площи

В Европа най-скъпите пазари са Париж, Лондон и Москва

10:40 | 30.11.09 г.

Наемите на първокласни търговски площи започват да се стабилизират на много пазари в света през третото тримесечие на 2009 г. В глобален мащаб като цяло наемните нива се понижават средно с 1% спрямо второто тримесечие, сочат данни на консултантската компания CB Richard Ellis.

Ню Йорк запазва първото си място като най-скъпия пазар на търговски площи в света и през третото тримесечие, въпреки че е отчетен спад от 25% на наемите в града през последните 12 месеца. Наемите на топ търговски площи в Ню Йорк завършиха третото тримесечие на ниво от 1640 долара на кв. фут (12 062 евро на кв. метър) на година.

Хонконг и Париж също успяват да запазят позициите си, съответно втора и трета в глобалното подреждане, с наемни нива от 976 долара на кв. фут (7177 евро/кв. м) и 857 долара на кв. фут (6300 евро/кв. м) на година. Интересен факт е, че пазарите на топ търговски имоти в Хонконг, Париж, Сидни и Лондон се оказват устойчиви на глобалната криза, като наемите там остават стабилни през последните 12 месеца.

Сидни се покачва в глобалното подреждане до четвъртото място, но това се дължи предимно на укрепването на австралийския долар спрямо американския, смятат анализаторите. За разлика от това, в Токио е отбелязан спад от 18% на наемите за същия период, но въпреки това градът запазва петото си място в глобалното подреждане.

„Картината изглежда по доста различен начин за първокласните и второкласните търговски площи. Заради това, че много вериги се опитват да се възползват от ситуацията като възможност да се преместят в по-добри магазини или локации, се развива растяща диференциация между „най-добрите“ и останалите търговски единици. Наемите на топ търговски имоти в най-добрите места остават като цяло доста стабилни и в състояние да привличат наематели. Вторичните дестинации обаче и по-малките пазари са с растящо ниво на незаетост, отслабнало търсене от страна на наематели и падащи наеми”, коментират от компанията в анализа.

Европа, Близкия Изток и Африка Регионът продължава да доминира сред най-скъпите пазари на търговски имоти в света, като в него се намират 9 от топ 20 в глобалната класация. Париж, Лондон и Москва се трите най-скъпи пазара в региона през третото тримесечие. По-голямата част от пазарите стават свидетели на известна стабилизация на топ наемите през лятото, въпреки че индексът на компанията за наемите в ЕС като цяло се понижава с 0,8% през третото тримесечие и с 4% на годишна база. Нивата на незаетост като цяло са ниски в топ дестинациите в региона.

Търговските вериги продължават да искат стимули, включително наеми на базата на оборота. Заради намаляването на проектите за строителство на нови търговски центрове на много пазари, някои вериги вече се притесняват от евентуален бъдещ недостиг на възможности за експанзия в идните години, особено на развиващите се пазари.

Северна и Южна Америка По-ниските лихвени нива и държавните инвестиции в инфраструктура и стимули задържаха потребителските разходи относително стабилни в региона, но на по-ниско ниво в сравнение с година по-рано. Фундаментите на пазарите на търговски имоти са отслабени, макар и не в същата степен като офисите и индустриалните обекти.

Нивата на незаетост в региона нараснаха леко заради отлагането на плановете за експанзия на някои вериги и стратегически преструктурирания, но като цяло не се наблюдават драстични промени в пейзажа на търговски имоти през третото тримесечие. Градове в САЩ продължават да доминират в класацията на най-скъпите наеми в региона. Лос Анджелис и Чикаго влязоха в топ 20 в глобалното подреждане на 11-то и 15-то място съответно.

Азиатско-тихоокеанския регион Търговският сегмент в региона се възстановява по-бързо и по-добре от очакванията в резултат на държавните програми и силния икономически ръст на много пазари, които помогнаха да се върне потребителското доверие.

Наемите на топ търговски площи варират значително между различните пазари в Азия, но през третото тримесечие нивата в повечето градове или падат с по-бавен темп, или се стабилизират, или дори постигат лек ръст. Заплахата от страна на предлагането обаче остава значителна в много градове в Китай, Сингапур и Индия, където се очаква в идните години на пазара да излязат много молове. В тихоокеанския регион търговският сегмент се оказва учудващо устойчив с ниски нива на незаетост, силно търсене и предимно стабилни наеми.

Топ 10 по годишни наеми към третото тримесечие в света:

1. Ню Йорк – 12 062 евро/кв. м 2. Хонконг – 7177 евро/кв. м 3. Париж – 6300 евро/кв. м 4. Сидни – 5859 евро/кв. м 5. Токио – 5694 евро/кв. м 6. Лондон – 5561 евро/кв. м 7. Москва – 5407 евро/кв. м 8. Цюрих – 4947 евро/кв. м 9. Бризбейн – 4738 евро/кв. м 10. Дъблин – 3995 евро/кв. м

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:50 | 08.09.22 г.
fallback