fallback

Б. МакЛенън: Имотите в ЦИЕ все още са привлекателни за инвеститорите

Въпреки значителния ръст на доходността в някои от тях, регионът все още може да предложи изгодни инвестиционни възможности

11:41 | 28.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Имотите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) все още са атрактивни за инвеститорите, като те имат потенциал за привличане на по-голям интерес в сравнение със Западна Европа. Това каза за Investor.bg Бари МакЛенън, инвестиционен директор на британската инвестиционна компания Standard Life Investments (SLI).

„Представянето на тези пазари не излезе извън контрол като някои западноевропейски пазари“, каза той. Благодарение на това те са останали сравнително по-малко засегнати от рецесията.

Въпреки значителното покачване на доходността в някои от тях, регионът все още може да предложи изгодни инвестиционни възможности, каза той.

Според него в рамките на 2010 г. пазарът определено ще започне да се стабилизира в по-голяма степен, като в това отношение Великобритания вече показва първите признаци. През второто тримесечие на следващата година може да се очаква този курс да последват и редица пазари от континентална Европа, които и в началото бяха засегнати по-късно от рецесията, смята МакЛенън.

Въпреки това той уточнява, че възстановяването на пазара ще зависи до много голяма степен и от съживяването на икономиката и няма да настъпи, преди да бъде отчетен по-значителен ръст на икономическата активност.

Вчера от SLI обявиха създаването на нов инвестиционен фонд, който ще цели да привлече 75 млн. паунда за опортюнистични инвестиции на пазара на имоти в Централна и Източна Европа и Великобритания.

МакЛенън каза, че от фонда вече се идентифицирали някои активи в Полша и Чехия.

Засега обаче инвестиции в източноевропейски страни като България и Румъния не се предвиждат.

Той добави, че в момента компанията инвестира и управлява активи на редица пазари в Централна Европа, но България не е сред тях. За в бъдеще той не изключи възможността да бъдат проучени възможностите и у нас, но за целите на този фонд основният фокус ще бъде върху Полша, Чехия и Унгария.

Той коментира, че като цяло наличните активи за инвестиции в Източна Европа в повечето случаи са с по-малък обем в сравнение с целите на международните инвестиционни фондове.

Новият фонд е отворен за инвеститори, които могат да вложат поне 50 хил. паунда. Начинанието е с инвестиционен хоризонт от пет години и ще цели възвръщаемост от 12%.

Фондът ще използва до 60% ливъридж, за да достигне брутен инвестиционен потенциал от 180 млн. паунда.

SLI е базирана в Единбург, като има офиси и в различни финансови центрове по света, включително Бостън, Лондон, Монреал, Хонконг, Сидни, Пекин и Сеул. Компанията има и смесено дружество в Индия. Към края на юни тя управляваше активи на обща стойност от 121,6 млрд. паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:23 | 13.09.22 г.
fallback