fallback

Абу Даби ограничава строителството, за да не повтаря грешките на Дубай

Въпреки че изпитва недостиг на жилища, емирството ще се опита да избегне пренасищането с имоти и последвалия срив на цените в Дубай

15:26 | 27.11.09 г.

Абу Даби ограничава строителството, за да избегне пренасищането с жилища и последвалия срив на цените в съседното емирство Дубай, съобщи главният изпълнителен директор на Aldar Properties Джон Бълоу, цитиран от Bloomberg. Компанията е вторият по големина строителен предприемач в ОАЕ.

От Aldar планират да завършат 3500 жилища и 140 хил. кв. метра бизнес площи през следващите 18 до 24 месеца. 

Същевременно емирството изпитва недостиг на жилища от между 15 хил. и 20 хил. единици.

Абу Даби контролира строителството на жилища, офиси и пътища съгласно стратегия, наречена “План 2030,” приета през 2007 г. Очакванията в нея са населението да нарасне до 5 млн. до 2030 от около 1,6 млн. през 2008 г.

Правителството на Абу Даби притежава 18,9% от Aldar чрез Mubadala Development Co. и 7,2% чрез държавния мениджър на фондове Abu Dhabi Investment Co., по данни от борсата на емирството.

Забавянето на строителството се оказа по-лесно в Абу Даби, отколкото в Дубай, защото повече проекти бяха в начален етап, когато се разрази финансовата криза и затова беше по-лесно да се отложат.

Цените на жилищата в Абу Даби паднаха средно с 33% от пика си през третото тримесечие на 2008 г., по данни на консултантската компания CB Richard Ellis. В Дубай цените загубиха над 50% от стойността си, а от UBS прогнозираха миналата седмица, че е възможно да бъде отчетен спад от още 30%.

Междувременно днес стана известно, че фондът Dubai World, който ще бъде преструктуриран, може би дължи 1,9 млрд. долара на Abu Dhabi Commercial Bank, според източници на Bloomberg.

Ройтерс цитира още по-голяма стойност. Според агенцията Abu Dhabi Commercial Bank има експозиции към Dubai World и свързани структури в размер на най-малко 8-9 млрд. дирхама (2,18 - 2,45 млрд. долара), което ще накара банката да задели повече провизии, казва висш служител на банката, който отказва да бъде назован.

Отделно друга банка, базирана в Абу Дабу - First Gulf Bank, има експозиция за най-малко 1,36 млрд. долара към Дубай и държавни компании, включително компанията за имоти Nakheel, съобщава служител на банката, също пожелал анонимност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:31 | 08.09.22 г.
fallback