fallback

Fitch повиши „степента на тревога“ за пазара на имоти в Европа

Все повече експерти очакват проблеми с големия обем от кредити, отпуснати на сектора на имоти, чийто матуритет настъпва през следващите години

17:33 | 26.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Агенцията за кредитен рейтинг Fitch предупреди относно трудностите за рефинансиране на дългове в Европа за над 66 млрд. евро, обезпечени с имоти, чийто матуритет настъпва до 2014 г.

Публикуван наскоро доклад на агенцията е поредният сигнал, който се прибавя към опасенията относно големия обем от кредити, обезпечени с ипотеки върху бизнес имоти, чийто матуритет настъпва през следващите години, пише FT.

Предвид спадовете от над 40% в капиталовите стойности на имотите във Великобритания и в някои части на Европа голяма част от кредитите, договаряни по време на бума на пазара, са в нарушение на банковите споразумения. Това може да се окаже пагубно за част от кредитите, които трябва да бъдат изплатени или рефинансирани до няколко години.

Докладът следва подобно предупреждение от Moody’s за ипотеките, обезпечени с ипотеки върху бизнес имоти в САЩ, според което сделките, сключени по време на годините на бума, могат да отчетат значителен обем фалити.

От Fitch понижиха рейтинга на кредити от пазара на имоти в Европа на обща стойност 47,2 млрд. евро досега тази година, а на други с обем от 52 млрд. евро рейтингът бе сложен „под наблюдение“ или перспективата му бе понижена до „негативна“.

По-голямата част от пониженията се отнасят до ипотеки, обезпечени с бизнес имоти в Европа, но извън Великобритания. При по-голямата част от тях негативният рейтинг засяга кредити, договаряни през 2006 и 2007 г., пише изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:14 | 27.08.22 г.
fallback