fallback

Лондон и Париж – инвестиционни фаворити в Европа. Но докога?

Липсата на подходящи предложения за сделки на пазара на бизнес имоти може да накара инвеститорите да погледнат към други пазари на континента

12:11 | 26.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Най-установените инвестиционни локации на пазара на бизнес имоти в Европа в момента са най-атрактивни за големите инвеститори, които се стремят да се възползват от изгодните възможности, предоставени от кризата и да сключат сделки на ценови нива, които са най-близо до дъното на пазарния цикъл.

Експерти обаче смятат, че това лидерство може да не трае дълго. Причината е липсата на достатъчно инвестиционни възможности на разположение.

Инвестиционният интерес в Европа остава силно ориентиран към първокласните активи, които привличат голям интерес от страна на потенциални институционални купувачи.

Въпреки че много специалисти смятат, че това е една от отправните точки, които могат да съживят инвестиционната активност и да изведат пазара от двугодишна летаргия, предлагането в този най-горен сегмент остава изключително ограничено.

„Инвестиционният апетит продължава да бъде ориентиран върху първокласните активи в ключови локации, генериращи приход“, казва Крис Стейвли, директор Паневропейски капиталови пазари в Jones Lang LaSalle (JLL).

„Има подновена готовност за участие в конкурентни наддавания за някои сделки, което води до нови ценови нива за най-добрите имоти, отдадени на сигурни наематели.“

По думите му Лондон остава на гребена на вълната на инвестиционния интерес, а Париж го следва плътно на втора позиция.

Въпреки това предвид все по-острата липса на предлагане на „подходящи възможности“ инвестиционният интерес може да бъде принуден да се насочи към нови локации в Европа, смята той.

Доходността от първокласните площи в Европа продължи да се стабилизира през третото тримесечие на 2009 г., което е още един знак, че дъното на инвестиционния цикъл е близо, сочи доклад на JLL.

Според него средната доходност на 46-те пазара, включени в проучването, се е понижила с 5 базисни пункта през тримесечието и е достигнала 6%. Спадът се дължи главно на пазарите в Западна Европа, като доходността в Централна и Източна Европа остава непроменена.

Едва три пазара са отчели повишение на показателя през периода – Айндховен, Букурещ и Утрехт. (София не е включена в проучването).

От всички пазари 10 локации са отчели спад в доходността от между 50 пункта за Лийдс и 5 пункта за Брюксел, Гьотеборг и Малмьо. Доходността в Уест Енд в Лондон се понижи с 25 базисни пункта, докато в Ситито остана без промяна след понижение от 25 пункта през второто тримесечие.

Въпреки продължаващата тенденция на стабилизация в Европа доходността от първокласните офис площи все още е по-висока от средното ниво по това време на миналата година и значително над пиковите нива от 2007 г.

За разлика от тях доходността на второстепенните пазари продължи да се повишава. В Москва в момента е 400 базисни пункта над нивата от третото тримесечие на 2007 г., а в Букурещ – 275 пункта над него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:47 | 08.09.22 г.
fallback