fallback

Купувачи на имоти на зелено в Румъния на война с предприемачите

Хиляди румънци са платили по няколко десетки хиляди евро и са подписали обвързващи договори, но още чакат имотите

11:21 | 26.11.09 г.

Над 300 купувачи на апартаменти в жилищния комплекс Planorama в Букурещ атакуваха с критики представители на предприемача в зала в Intercontinental Hotel във вторник вечер, след като са чакали над две години да получат имотите или парите си обратно, пише Ziarul Financiar.

Тези хора, от различни социални категории, са най-добрият пример за феномен, който се разраства през последните няколко години в страната, при който хиляди румънци в столицата и и в други райони, са платили по няколко десетки хиляди евро и са подписали обвързващи договори, базирани на обещания, които в много случаи се оказали само празни думи, коментира изданието.

Времето, в което местната икономика процъфтяваше и цените на апартаментите вървяха нагоре всеки месец, накара много румънци да похарчат част от наличните си средства с надеждата за нов модерен дом или пък изгодна инвестиция.

„През 2006 г., когато подписах договора, си мислехме, че можем да вярваме на предприемача и договорите като цяло“, споделя разочарован купувач на апартамент в Planorama, който е трябвало да се нанесе в новия си дом през юли 2007 г.

Днес обаче, когато цените на имотите падат, качеството на апартаментите в много проекти е слабо и сигурността на работните места не е каквато беше, така че купувачите се ядосват, особено когато някои предприемачи са прибегнали до модерни методи за изнудване.

„Освен Planorama, която е много изостанала от графика, останалите проекти като цяло регистрират закъснения от четири до пет месеца. Въпреки това, мога да кажа, че над 50% от купувачите във всички проекти, включително инвеститорите, биха искали да си върнат парите, особено заради цените. Договорите обаче са много добре съчинени от добри адвокати и хората са ги подписали, така че почти няма измъкване от тях“ коментира Валентин Илие, главен изпълнителен директор на консултантската компания в сектора на имотите Coldwell Banker.

Освен Planorama, няколко други десетки хора в Букурещ чакат по повече от година да видят завършен жилищен комплекс в друг район в Букурещ, Друмул Таберей. Около 100 апартамента са продадени в Blue Tower в Колентина, чийто предприемач обяви фалит наскоро, работата спря и никой не знае колко дълго купувачите ще трябва да чакат имотите да бъдат завършени или да си получат парите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:01 | 11.09.22 г.
fallback