fallback

Дубай търси отсрочка за своите задължения

Standard & Poor's тълкуват новината като фалит и понижиха кредитния рейтинг на няколко правителствени финансови структури в Дубай

10:00 | 26.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Инвестиционният холдинг на дубайското правителство - Dubai World, изпитва затруднение с изплащането на своя дълг от 59 млрд. долара и поради това ще помоли за шестмесечна отсрочка своите кредитори, предаде BBC. 

Основният инвестиционен фонд в страната се надява да отложи плащанията на своите дългове до май следващата година.

Освен това Dubai World е избрал консултантската компания Deloitte да помогне на ръководството за финансово преструктуриране на фонда, който пострада тежко от глобалната кредитна криза. Рецесията застигна и Дубай, чиято икономика нарастваше бързо през последните шест години, но започна да се свива през втората половина на 2008 година. Това доведе до рязък спад в цените на имотите в Дубай.

Правителството на Дубай посочва в изявлението си, че искането за отлагане на дълга важи не само за инвестиционния фонд, но и за строителния предприемач Nakheel, който е дъщерно дружество на Dubai World.

Анализатори смятат, че правителството на Дубай е платило висока цена за пищния икономически модел на емирството, който залагаше на чужди капиталови потоци и на гигантски строителни проекти. Появиха се и спекулации, че Дубай вероятно ще се обърне към по-консервативното в икономически план емирство Абу Даби за финансова помощ, за да излезе от трудната ситуация.

Агенцията за кредитен рейтинг Standard & Poor's разтълкува искането на правителството за отсрочка на дълга като фалит и обяви, че ще намали рейтинга на няколко правителствени финансови структури, след като предприе такава стъпка още през март.

Съобщението на правителството бе направено в навечерието на мюсюлмански фестивал, по време на който много правителствени агенции и компании ще бъдат затворени до 6 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:22 | 12.09.22 г.
fallback