fallback

Продажбите с обратно наемане на имоти растат в нови пазари и сегменти

Сделките от този тип вече не се доминират от офис сегмента

13:09 | 24.11.09 г.

Корпоративните продажби с обратно наемане на имоти (sale-and-leaseback) проникват във все повече пазари в Европа и вече не се доминират от офис сегмента, сочи ново проучване на консултантската компания CB Richard Ellis.

Досега на европейския пазар на продажби с обратно наемане доминираха Великобритания и Германия, като те формираха над 44% от активността през 2008 г. През първата половина на 2009 г. обаче е отчетено значително нарастване на активността в Италия и Испания, които формират 24% и 17% съответно от европейския пазар.

Продажбите с обратно наемане в търговския сектор формират 51% от активността в Европа през първата половина на 2009 г., офисите – 23% и индустриалните имоти - 9%. Доскоро в Европа най-много бяха сделките с офиси, като те формираха близо половината от продажбите с обратно наемане през 2007 г., но делът им се сви до 31% през 2008 г.

Скорошни примери за сделки от търговския сектор са продажбата от страна на Tesco на британско портфолио на стойност 525 млн. евро и на Casino във Франция на портфолио за 334 млн. евро.

В Италия пример е продажбата на портфолио от 180 банкови клона на основни търговски улици от Unicredit за 530 млн. евро, което отразява тенденцията и други банки в Европа да продават корпоративните си имоти, каквато е също сделката на BNP Paribas в Париж за 250 млн. евро. Най-голямата сделка от този тип в Европа засега тази година е на испанската банка BBVA, която финализира през септември голяма продажба с обратно наемане на испанското си портфолио, което включва 948 банкови клона и офис сгради за 1,15 млрд. евро.

„Пазарът на продажби с обратно наемане продължава да се развива добре въпреки предпазливостта на инвеститорите, защото тези сделки създават дългосрочни и добре осигурени приходи за купувачите и често включват първокласни активи - именно типът възможности, който инвеститорите търсят в момента“, коментира пред Property Week Джон Уилсън, шеф на отдела за корпоративни стратегии в компанията.

„Наблюдаваме също как тези сделки се разпространяват в повече държави и бизнес сектори. До средата на 2008 г. работихме по сделки на този принцип на стойност около 1,5 млрд. евро, а тази година стойността се покачи до около 3 млрд. евро.”

Той допълва, че е секторът вероятно ще отбележи още ръст.

„Възможността за бъдещ ръст в сектора е огромна – стойността на имотите в Европа, собственост на компании, се изчислява на около 2,25 трлн. евро, което е 12 пъти пъти повече от средното ниво на инвестиционния оборот на пазара на имоти в Европа за последните пет години. В крайна сметка пазарът на продажби с обратно наемане е тук, расте и е една от ключовите сфери, над която се фокусират компании и инвеститори на пазар с оскъдно кредитиране.”

В България също се забелязва по-голям интерес към този тип транзакции, както от страна на купувачи, така и от продавачи, коментираха през лятото експерти пред Investor.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:42 | 13.09.22 г.
fallback