fallback

Ипотечните заеми във Великобритания се удвоиха за последната година

Рекордно ниските лихвени нива помагат за засилване на активността на пазара на недвижими имоти в страната

12:30 | 24.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Броят на одобрените кредити за покупката на имот във Великобритания се е удвоил за последните 12 месеца, показаха данните на Асоциацията на британските банкери (BBA). Банките в страната са отпуснали 42 238 нови ипотечни заема през октомври, което се равнява на ръст от 98% на годишна база. В сравнение с миналия месец обаче промяната е минимална и е в размер на 0,4 на сто.

Силното увеличение в броя на отпуснатите ипотечни заеми спрямо миналия октомври може да се обясни със задълбочаването на кризата на финансовите пазари след фалита на американската инвестиционна банка Lehman Brothers на 15 септември 2008 г. Той доведе до замразяване на кредитните пазари по целия свят през следващите месеци и кредитирането падна до рекордно ниски нива.

Общата стойност на ипотечното кредитиране във Великобритания се увеличава с 3,1 млрд. лири през октомври, или със същата стойност, както през септември. Данните загатват, че рекордно ниските лихвени нива помагат за засилване на активността на пазара на недвижими имоти от страна на купувачите. В същото време много от продавачите изчакват цените да се увеличат.

Отделни статистически данни показаха, че бизнес инвестициите в Обединеното кралство намаляват с 3% през третото тримесечие спрямо предходното, когато се понижиха драстично с 10,2% на тримесечна база. Бизнес инвестициите показват стойността на всички капиталови инвестиции, направени от бизнеса и правителството на Великобритания в рамките на едно тримесечие.

В сравнение със същото тримесечие на миналата година бизнес инвестициите са се свили с 21,7% до 28,34 млрд. лири. За последните 12 месеца най-много са намалели инвестициите на производствените компании от частния сектор, като спадът е най-силно изразен при компаниите от енергийния, текстилния и добивния сектор, показват предварителните данни на Британския статистически офис.

Към 12:25 ч. българско време една лира се разменя срещу 1,6516 щатски долара. От началото на днешната търговия британската лира поевтинява с половин процент спрямо щатската валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:22 | 13.09.22 г.
fallback