fallback

Равносметката след лятото - редица нарушения по плажните ивици

Нарушенията са свързани главно с липса на осигурено водно спасяване, необезопасена акватория на морските плажове, липса на осигурено здравно и медицинско обслужване и други

17:12 | 23.11.09 г.

Редица нарушения са установени от проверките на плажните ивици през активния сезон по българското Черноморие, съобщиха от Върховната административна прокуратура след обобщение на резултатите от проверки, възложени на окръжните прокуратури Добрич, Варна и Бургас и на контролните органи на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), Регионалните дирекции за национален строителен контрол (РДНСК) и Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Установени са множество нарушения, допускани от наематели и концесионери на плажове, които се изразяват главно в следното: липса на осигурено водно спасяване; необезопасена акватория на морските плажове; липса на осигурено здравно и медицинско обслужване; липса на осигурено санитарно-хигиенно поддържане; неосигурена зона за свободно плажуване; неосигурен свободен достъп на граждани и на лица с увреждания до морския плаж; предприето незаконно строителство; поставяне на преместваеми обекти и съоръжения извън одобрените схеми на МРРБ и/или без разрешение на главния архитект на съответната община; предоставяне на услуга, която не съответства на категорията на обекта и други.

Инспекторите на Комисията за защита на потребителите са извършили 229 проверки на морски плажове, места за подслон и настаняване, заведения за обществено хранене и търговски обекти. Констатирани са 63 нарушения и са съставени 36 акта за установяване на административни нарушения, а в 5 от случаите срещу неизправните търговци са предприети принудителни административни мерки.

Наред с това от контролните органи на РДНСК са извършени 147 проверки на морските плажове, при които са били констатирани 190 нарушения по Закона за устройство на територията - за извършени незаконни строежи и неправомерно поставяне на преместваеми обекти на плажа. За премахването им са били издадени заповеди. Според данните на контролните органи до приключване на проверката доброволно са били премахнати 37 строежа и преместваеми обекти. В процедура по съдебно обжалване са 81 заповеди за премахване.

От общо 206 морски плажа на концесия са били отдадени на различни юридически лица 72, а 16 са били отдадени под наем от МРРБ. На областните управители в Добрич, Варна и Бургас са били възложени за отдаване под наем 51 морски плажа, а стопанисването и поддържането на 77 неохраняеми морски плажа е възложено на областните управители и кметовете на черноморските общини.

От прокуратурата са сезирали министъра на регионалното развитие и благоустройството с предложение да бъдат подложени на обстойна проверка всички сключени до момента концесионни и наемни договори, касаещи морските плажове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:29 | 29.08.22 г.
fallback