fallback

Руски купувачи поведоха похода към пазара на ски имоти в Европа

60% от търсенето на имоти в ски курорти от чужденци в България, Словакия, Чехия, Черна Гора, Румъния, Турция и Финландия идва от руснаци

12:39 | 19.11.09 г.

В края на третото тримесечие на 2009 г. жители на Русия и ОНД са начело сред чуждестранните купувачи по брой запитвания за придобиване на имоти в ски курорти в страните от бившия соцлагер, както и в някои страни от Северна и Южна Европа. 60% от търсенето на такива имоти от чужденци в България, Словакия, Чехия, Черна Гора, Румъния, Турция и Финландия идва от руснаци, сочат данни на руската агенция Gordon Rock, цитирани от Ведомости.

Сред купувачите от Русия 40% са жители на Москва и Санкт Петербург.

Две трети от руското търсене е насочено към апартаменти и студия в ски курортите, 12% - за вили и къщи, 8% - за апарт-хотели, а 5% - за останалите видове имоти.

Броят на сделките с имоти в ски курорти в Западна и Южна Европа с участието на граждани от Англия, Ирландия, Холандия, САЩ, Близкия изток и страните от Северна Европа значително се съкрати заради глобалната криза. Според анализаторите от Gordon Rock руснаците са демонстрирали „устойчивост“ и продължават да инвестират в имоти в Алпите и Пиренеите.

По думите на Елена Юргенева, шеф на отдела за имоти в чужбина на британската агенция Knight Frank, покупателната способност на британците е сериозно понижена заради слабия паунд, но след изплащането на бонусите в лондонското Сити за 2009 г. на пазара на имоти ще се излеят милиарди.

„В резултат на това в близко време прогнозираме увеличение на активността на британските частни инвеститори на международните пазари на имоти. Бонуси и премии за милиарди ще бъдат изплатени също от банките и хедж фондовете в САЩ“, обяснява тя.

От какви страни се интересуват руснаците

Лидер сред руските купувачи на ски имоти е България, защото е най-достъпна, като цените почват от 20 хил. евро за студио – страната формира 26% от всички запитвания. Следва Финландия с предложения от 50 хил. евро за апартамент и 14% от запитванията. На трето място е Франция с оферти от 75 хил. евро и дял от 9%. Четвъртото и петото място заемат Турция (7%) и Испания (6%).

Заради кризата силен тласък получиха ски курортите в икономичния клас, които успяха да построят развита инфраструктура и днес привличат руските инвеститори с ниски цени и възможност за ръст на цените. Като най-перспективни ски курорти за инвестиции на базата на съотношението между качество на курорта, цени и перспективи пред пазара като цяло се сочат Турция (Улудаг, Паландокен); България (Пампорово, Банско); Румъния (Брашов, Предеал); Словакия (Ниски и Високи Татри); Полша (Закопане).

През 2009 г. средната стойност на имотите, купени от руснаци в ски курорти, се е понижила с 18% в сравнение с 2008 г., което е предизвикано преди всичко от общата корекция на цените. Най-популярни сред руснаците са 1-стайни апартаменти и студия от средния ценови диапазон до 50 хил. евро.

Според данните на Gordon Rock основната цел на покупките на имот в ски курорт за руските купувачи е семейна почивка (70% от всички случаи).

Още по темата:

Как да убедим руснаци да купят имот у нас? Накарайте ги да дойдат на място

Какви имоти търсят руските купувачи у нас?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:00 | 08.09.22 г.
fallback