fallback

Над САЩ надвисва нова опасност от изостряне на ипотечната криза

Правителствените програми за подкрепа на сектора изтичат, а това ще постави пазара пред сериозни изпитания

11:51 | 19.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Всеки американец, който вече се е възползвал от програмата на правителството за данъчни отстъпки при покупка на първо жилище или планира да го направи скоро, вероятно би се съгласил със следната мрачна прогноза: Продажбите на съществуващи жилища в страната вероятно ще достигнат своя пик в края на 2009 година, след което ще последва значителен спад.

Възможно е дори да се стигне до остро влошаване на ситуацията с продажбите, гласят някои по-негативни оценки. Причината за това е, че правителствените програми ще изтекат, а преди това да стане, повечето способни да закупят жилище американци вече ще са го направили.

„По-голямата част от ефектите на данъчните отстъпки са свързани с това, че продажбите просто се прехвърлят от един период в друг“, смята икономистът от Global Insight Патрик Нюпорт, цитиран от CNBC. „Така не се отстранява фундаменталният проблем; все още има излишък от домове“, посочва той.

Оценките на Нюпорт показват, че продажбите на еднофамилни къщи ще скочат до годишно изгладена стойност от 5,88 млн. през последното тримесечие, след което ще станем свидетели на спад до 5,65 млн. през първото тримесечие на 2010 година и едва 4,75 млн. през второто полугодие на следващата година.

„Очакваме известен застой през 2010 година“, посочва Дайвид Кроув от Националната асоциация на строителите на жилища. „Съгласен съм с това, че чрез програмите се насърчава търсенето сега, така че на практика се отнема от бъдещото търсене“.

Прогнозата на асоциацията е сходна с тази на Нюпорт, като дъното според нея ще бъде ударено през третото тримесечие на следващата година с продажби от 4,5 млн. еднофамилни къщи. Всички тези прогнози обаче зависят от много фактори – пазар на труда, инфлация, цялостно състояние на икономиката.

Повечето анализатори смятат, че в средата на следващата година безработицата в САЩ ще достигне връх от около 11 на сто. Това пък е прекалено високо ниво, за да се очаква раздвижване на жилищния пазар.

За изостряне на кризата в сектора на имотите догодина вероятно ще допринесе и това, че запасите от готови жилища са доста високи – те могат да задоволят търсенето за 8-9 месеца напред. Целта на строителите са този срок да бъде съкратен до около 6 месеца, за да може секторът да се развива стабилно.

Основен проблем има и в друго направление – създаването на домакинства в САЩ. 2008 година е била първата от доста дълго време, когато създаването на домакинства се е свило и то рязко. В същото време се наблюдава увеличение на броя на младите семейства, които живеят при родителите си, както и на възрастта, на която се сключват бракове.

На база всичко това асоциацията на строителите очаква поредната тежка година. Прогнозите все пак са, че догодина цените на жилищата ще нараснат с 4 на сто, а продажбите ще бъдат около 5,7 млн. жилища. Това е малко над нивото от 2007 година и може да се приеме като символ за надежда за стабилизиране на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:16 | 28.08.22 г.
fallback