fallback

Отчитат стабилизиране на руския пазар на имоти

Ликвидността на пазара отчита леко подобрение, като съживяване се забелязва и в продажбите на жилища

13:17 | 18.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

По време на третото тримесечие на годината на руския пазар на имоти се забелязва относително стабилизиране, което важи за всички сегменти, сочи финансовият отчет на компанията за имоти AFI Development.

Предприемачите на руския пазар свиха значително бизнеса си и се отказаха от редица проекти след спада на пазара на имоти поради кризата.

Сега от AFI казват, че ликвидността на пазара е отчела повишение, като самата компания е успяла да рефинансира значителна част от задълженията си, свързани с офис проект в Москва. За тази цел тя е осигурила финансиране от 150 млн. долара.

Наред с това се забелязва раздвижване и в продажбите на жилищни имоти.

Въпреки това положението на пазара остава трудно, казва изпълнителният директор на AFI Development Александър Калдей.

В резултат на скорошното стабилизиране на пазара сме в процес на преразглеждане на нашата краткосрочна стратегия с цел евентуално подновяване на проектите, които се намират в сравнително напреднал етап от развитие, в зависимост от бъдещите пазарни трендове, казва той.

AFI Development ограничи значително обема на портфолиото си от проекти в развитие в Русия поради затруднената обстановка на пазара.

Компанията има 34 жилищни и бизнес проекта, както и комплекси със смесено предназначение в процес на развитие в Русия и Украйна с обща площ 3,8 млн. кв. м. Общо 90% от тях се намират в Москва.

Тя отчете нетна печалба от 1,9 млн. долара за третото тримесечие на годината в сравнение със загуба от 69,1 млн. долара за същия период на 2008 г. Печалбата й за деветте месеца се покачва до 217 млн. долара от 28 млн. долара година по-рано.

AFI Development е част от израелската група Africa-Israel Investments Ltd, контролирана от милиардера Лев Левиев. Преди няколко месеца последната бе изпаднала в затруднено положение поради невъзможност да обслужва задълженията си. В края на миналия месец обаче тя постигна споразумение с облигационерите си.

У нас компанията развива дейност чрез своето дъщерно дружество AFI Europe. То има няколко проекта в София, сред които са жилищните комплекси Vitosha Tulip, Lagera Tulip и Malina Tulip в София, офис комплекс във Варна и логистичен парк в Пловдив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:00 | 19.08.22 г.
fallback