fallback

Две имения в Лос Анджелис оглавиха класацията на най-скъпите жилища в света

Цените вървят надолу, но някои продавачи са убедени, че деветцифрените им оферти ще привлекат купувачи

18:08 | 17.11.09 г.

Най-скъпият имот в класацията. Снимка: Hilton & Hyland

Два имота в Лос Анджелис в Калифорния оглавиха тазгодишната класация на Forbes на най-скъпите жилища на пазара в света с офертни цени от 150 млн. и 125 млн. долара.

От актуализираното подреждане тази година отпадат някои имоти като например луксозно имение в Кънектикът, което миналата година заемаше второто място с цена 125 млн. долара. Днес цената му е 60 млн. долара и не е достатъчно висока, за да го вкара в класацията на най-скъпите имоти.

Не е тайна, че продавачите в САЩ свалят цените с по 20% и повече, за да сключат сделки. Новото е, че в тази група все по-често попадат и собственици на имоти, чиито цени се измерват с осем- или деветцифрени стойности. Някои от собствениците на най-скъпите имоти свалиха офертите си от пазара, а други ги отдават под наем, докато пазарът се съвземе.

Подобни ходове може да се очакват в бъдеще, казва Джонатън Милър, президент на оценителската компания Miller Samuel.

„Това беше лудост, която вдигна цените на тези имоти до астрономически стойности. Драстичните намаления не са толкова отражение на краха на пазара, колкото на реалността“, коментира той.

Броят на кандидат-купувачите на имоти за десетки или стотици милиони никога не е бил голям, а беше и допълнително ограничен от пресъхването на финансирането. Някои с налични средства пък предпочитат да изчакат пазарът да се върне към стабилност.

Може да им се наложи да почакат.

„Първо започна да се пропуква долният сегмент на пазара. След това, само преди 12 месеца поддаде и луксозният сегмент, а едва наскоро и ултралуксозният сегмент започна да се пропуква. Може да отнеме години, може би и много години, преди този пазар да се възстанови. За този клас възстановяването ще е дори по-бавно от това на широкия луксозен сегмент“, казва Майк Саймънсен, главен изпълнителен директор на анализаторската компания Altos Research.

Мрачните прогнози обаче не отказват някои купувачи да излязат на пазара.

През март Кенди Спелинг, съпруга на покойния продуцент Арон Спелинг, обяви за продажба имение в луксозен квартал на Лос Анджелис за 150 млн. долара. Именно то е начело в тазгодишната класация на най-скъпите жилища на пазара. Въпреки масовия спад на цените цената му е по-висока от миналогодишния номер 1 - имението Fleur De Lys, което се намира в същия квартал, Холмби Хилс. То е с цена 125 млн. долара и е на второ място.

Собственици на имоти извън Щатите също изглежда се надяват уникалните характеристики на предложенията им да привлекат купувачи. Имението Updown Court в Съри във Великобритания остава на пазара с цена 117 млн. долара, както и Villa Leopolda на Лазурния бряг във Франция, за която се искат 102 млн. долара.

Някои са на пазара и от по-отдавна като имението Tranquility на Джоел Хоровиц, съосновател на Tommy Hilfiger, което е с цена от 100 млн. долара и е обявено за продажба още през 2006 г.

Ето и тазгодишната класация на най-скъпите жилища на пазара в света:

- Имението на Кенди Спелинг, Лос Анджелис, Калифорния, САЩ - 150 млн. долара - Fleur De Lys, Лос Анджелис, Калифорния, САЩ - 125 млн. долара - Updown Court, Уиндълшам, Съри, Великобритания – 117 млн. долара - Villa Leopolda, Лазурния бряг, Франция - 102 млн. долара - Albemarle House, Шарлотсвил, Вирджиния - 100 млн. долара - Tranquility, езерото Тахо, Невада, САЩ - 100 млн. долара - Villa La Palladiana, Кап д'Ел, Франция - 76 млн. долара - Имение в Ню Йорк, САЩ – 75 млн. долара - Hummingbird Ranch, Сими Вали, Калифорния, САЩ - 75 млн. долара - Cielo de Bonaire, Майорка, Испания - 74 млн. долара - Имот в Лос Анджелис, Калифорния, САЩ - 72 млн. долара - BootJack Ranch, Пагоса Спрингс, Калифорния, САЩ - 68 млн. долара

Най-скъпите жилища в света миналата година

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:57 | 10.09.22 г.
fallback