fallback

Усвояването на офиси в банковия сектор в Европа се сви с 53%

Темпът на понижение обаче се забавя, най-активният пазар е Лондон

15:41 | 16.11.09 г.

Усвояването на офис площи в Европа от страна на банките е намаляло с 53% през изминалите шест месеца (второто и третото тримесечие на годината) в сравнение с предходния шестмесечен период, но темпът на понижение се забавя, сочат данни на консултантската компания в сектора на бизнес имотите Cushman & Wakefield.

През първите три месеца на 2009 г. усвояването падна с 80% спрямо дългосрочната средна стойност, според по-ранни данни на компанията.

В свой доклад, публикуван днес, от компанията посочват, че Лондон е най-активният пазар, като там са реализирани големи сделки за отдаване на площи на Nomura и Macquarie. Това е голям контраст в сравнение с шестмесечния период до края на първото тримесечие на годината, когато Лондон отчете най-големия спад в усвояването в банковия сектор.

Широко разпространено мнение е, че наемите на първокласни офиси в Лондон са достигнали дъното, коментират от компанията. Предвид това и все по-ограниченото излизане на нови площи на пазара, банките са започнали да се възползват от позицията си да постигат изгодни условия в нови сгради, за да консолидират офисите си или да се преместят в по-качествени.

В доклада се посочва, че наемите в останалите основни европейски финансови центрове още не са достигнали дъното и тенденцията от Лондон надали ще се разпространи из континента преди втората половина на 2010 г. Усвояването в банковия сектор все още е слабо в континентална Европа, като само 1000 кв. м са усвоени в Париж през последните три месеца.

Британският пазар се очаква също да преживее мини революция в сектора на банкирането на дребно през следващите четири години, смятат от компанията. Европейската комисия взе решение банките, спасени от британското правителство, да продадат значителна част от мрежите си за банкиране на дребно. Така например Lloyds Banking Group ще трябва да продаде 600 клона в рамките на четири години. Възможно е на пазара да навлязат нови играчи.

„След 12 месеца мрак без почти никакво усвояване от страна на банките започваме да виждаме светлина в дъното на тунела. Банките започват да вземат основни решения къде има значителна възможност да се консолидира или да се спестят пари от локациите на централите им. Лондон е първият, който спечели, като очакваме и други западноевропейски столици да последват през 2010“, коментират от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:53 | 26.08.22 г.
fallback