fallback

Румънските банки не смятат да продават имоти на ниски цени

Някои банки обаче имат десетки имоти за продажба, която не могат да реализират дори и при отстъпки от 25%

11:03 | 16.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Представители на няколко румънски банки като UniCredit Tiriac, Raiffeisen и BCR са заявили намерение по време на семинар, посветен на пазара на имоти, да не продават имоти от своите портфейли на ниски цени, тъй като не изпитват ликвидни проблеми и не са принудени да продават, пише ZF.

От друга страна, Раду Гетеа, председател на CEC Bank и на Румънската банкова асоциация, казва, че това не е възможно, тъй като банките не са „фабрики“, които могат да държат имоти в своя портфейл, а развиват съвсем друг вид бизнес.

„Банковият сектор е заинтересован да намери нови решения, за да не стига до отнемане на имоти”, казва той. „Въпреки това системата на провизиите е устроена по такъв начин, че на някои банки може да се наложи да прибегнат към отнемания, освен ако системата не бъде променена. Ако те стигнат до отнемания от своите клиенти, банките ще трябва да продават.“

Някои банки не приемат този факт, въпреки че много от тях имат десетки имоти за продажба, която не могат да реализират дори и при отстъпки от 25%, пише изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:59 | 07.09.22 г.
fallback