fallback

ЕС близо до споразумение за нови екостандарти за сградите от 2018 г.

Разпоредбите ще доведат до понижение на вноса на газ в ЕС, който сега е 85 млрд. евро на година

16:29 | 13.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

От 2018 г. може да влязат в сила нови стандарти за енергийната консумация на всички нови обществени сгради на територията на ЕС и за всички нови жилища и офиси от 2020 г. Това съобщава източник, запознат с хода на преговорите на ЕС, цитиран от Ройтерс.

Новите разпоредби се очаква да имат значително и дългосрочно влияние върху законодателството на Общността относно вноса на газ, който сега е на стойност 85 млрд. евро на година.

Финалните разпоредби на Директивата на ЕС за енергийните характеристики на сградите ще бъдат уточнени по време на преговорите на 17 ноември между представители на 27-те страни членки на блока и Европейски парламент.

По няколко ключови аспекта обаче вече е постигнат компромис, пише изданието.

Според предложението на парламента всички нови сгради трябва да са с нулеви въглеродни емисии до края на 2018 г. Страните членки обаче протестираха, че тази цел е прекалено амбициозна и непрактична.

„Вместо това всички обществени сгради, построени след 2018 г., трябва да са нискоенергийни, а след 2020 г. това ще бъде приложено за всичко нови сгради – жилища, ресторанти, офиси, училища, навсякъде“, казва същият източник.

„Все още изясняваме точното определение на нискоенергиен, но е ясно, че не може да бъде едно и също за Финландия, каквото е за Кипър. Ще има напътствия за това как страните членки калкулират ниската енергия, за да се вземе предвид затопляне, охлаждане и топла вода.“

Въпреки че разпоредбите, които с труд си проправят път през сложната законодателна политика на ЕС, досега не се радват на голям интерес, те имат потенциал да доведат до големи понижения на газовите доставки в ЕС, пише изданието.

Подобен план в ЕС, който предвижда реновирането на 15 млн. сгради на територията на блока през следващите 10 години, се очаква да понижи вноса на петрол и газ с около 20 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:06 | 11.09.22 г.
fallback