fallback

Наемите на бизнес имотите в Москва продължават да падат

За три месеца средните наемни нива на офисите са се понижили с 13%

11:48 | 13.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

През третото тримесечие на годината средните цени на наемите на офисите и търговските площи в Москва продължават да падат.

Според анализ на корпорацията „Инком“ за три месеца средните наемни нива на офисите (в долари) са се понижили с 13%, а тези на търговските помещения – със 7,8%.

Цените при покупко-продажба показват сходна динамика, съобщава Lenta.ru.

Пазарни експерти, цитирани от изданието, прогнозират по-нататъшно понижение на цените и наемите, макар и с по-ниски темпове от досегашните.

По данни от анализа през третото тримесечие в Москва са въведени в експлоатация 286 хил. кв. м офис площи, 168 хил. кв. м от които – от клас „А“. Нови търговски площи не са открити, като такава ситуация се получава за пръв път от 2006 г. насам.

Площта на свободните офис и търговски площи през третото тримесечие практически не се е променила и представлява съответно 18,5% и 4,3%.

Според статистика на руската асоциация на управляващите дружества и инвеститорите в имоти продажните цени на кв. метър офис площ в Москва са паднали с 43% на годишна база през октомври, като спадът при търговските площи възлиза на 39 на сто. За октомври средната цена на офис помещенията на месечна база не се е изменила и е 4800 долара/кв. м, а средната стойност на търговските помещения се е понижила с 2% до 6420 долара/кв. м.

Средната цена на наемите на магазини за октомври спрямо септември е паднала с 1% до 110 долара/кв. м, а наемът на офисите е 57 долара/кв. м на месец.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:51 | 31.08.22 г.
fallback