fallback

И една година безплатен наем може да не осигури офис наематели

Кои са най-важните фактори за успеха на една офис сграда?

15:03 | 10.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Дори да обявим, че предлагаме една година гратисен период в нашата офис сграда, това може да не е достатъчно да си осигурим наематели. Това каза Веселин Генчев, изпълнителен директор на „Бенчмарк фонд имоти“ по време на конференцията за имоти BalREc, която се проведе миналата седмица с партньорството на Investor.bg.

Той даде пример с нова офис сграда на компанията, която по думите му се изгражда според съвременните стандарти и изисквания, но въпреки това за нея все още не е осигурен нито един наемател.

Според Валери Левиев, изпълнителен директор на „Елта Консулт", за изграждането на офис площи, които да могат да привлекат наематели, трябва да се търси баланс между емоция и ефективност. Това означава да се гарантира максимална функционалност на сградата и площите в нея, които да се съобразят с редица други фактори като достъп, съседи, среда, локация, ефективност, както и зелени сгради, ниски разходи, потребление на енергия и др.

Според арх. Георги Коларов, председател на управителния съвет на Bulgarian Green Building Council, енергийно-ефективните характеристики може да доведат до 30% понижение на разходите за енергия при новото строителство и 55% при реконструкция на старо жилище.

Броят на компаниите, които обръщат внимание на енергийната ефективност и се стремят да наемат такива офиси, е сравнително нисък, но все пак такива има, коментира Антон Славчев, мениджър „Офиси и бизнес паркове“ в Colliers International. Според него една от причините за това е, че акционерите на компаниите се интересуват от резултатите сега, а не след 10 години.

Той каза, че единствената у нас сграда, сертифицирана според международни стандарти за опазване на околната среда, е тази на американското посолство в София. Славчев е на мнение, че ако имаше дори и една офис сграда, сертифицирана по какъвто и да било стандарт, тя „щеше на пазарен принцип да се разграничи от останалите“ и да има предимство в това отношение.

Коларов обясни, че България не е в периферията на европейския процес на развитие в посока енергийна ефективност на строителството. В момента има пет сгради, които са в процес на сертифициране, каза той, като обясни, че тази на американското посолство е сертифицирана, тъй като сградите на американската държавна администрация задължително се сертифицират.

„Очаквам процес на активизиране в тази посока“, каза той.

Според Таня Косева – Бошова, изпълнителен директор на Europen Trade Center, локацията и характеристиките на офис сградите са до голяма степен зависими от спецификата на бизнеса на съответните компании. Тя каза, че банките и адвокатските кантори се нуждаят да бъдат на централни локации, но за компании, които не общуват ежедневно с държавните институции, няма логика да плащат по-скъпи наеми, за да са в центъра.

Метрото в София не се използва пълноценно, а има предпочитание по-скоро към автотранспорта и предвижване с кола, коментира Андрю Пиърсън, управител на King Sturge Bulgaria.

Наред с това той посочи, че за разлика от някои големи офис пазари в Централна Европа, този в София е ограничен и поради отсъствието на големи кол-центрове.

Офис пазарите в Чехия и Полша до голяма степен са организирани около индустрията на кол-центровете, коментира той, като добави, че местните компании не могат да генерират търсенето, до което една международна компания може да доведе.

В момента се наблюдава разрастване на аутсорсинг индустрията, като понастоящем има няколко компании в сектора, които се разширяват поради появата на нови клиенти, потвърди Таня Косева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:19 | 23.08.22 г.
fallback