fallback

София през 2020 – един вариант с повече зеленина и пешеходни зони

Архитекти представиха пред главния архитект на столицата Петър Диков проекта си "София 2020"

14:36 | 10.11.09 г.

Зелени трамвайни линии. Илюстрация: www.sofia2020.bg

Различни идеи за бъдещото развитие на София представиха днес от неформалната група „Архитекти за София“ пред главния архитект на столицата София Петър Диков, съобщи БТА.

В проекта, наречен „София 2020“, се предлага създаването на вторичен градски център в пространството пред Централна гара, като предложението е да се изгради пешеходна зона пред гарата, а уличното движение там да мине под земята.

Между три централни парка може да се изгради непрекъсната велоалея с обща дължина 10 км., смятат архитектите. За целта е необходимо да се изградят 4 пешеходни моста - над бул. „Симеоновско шосе“, бул. „Черни връх“, бул. „Арсеналски“ и бул. „Драган Цанков“.

Разширяването на пешеходната зона в центъра също е част от проекта. Според младите проектанти канализацията в тези квартали е на ниво -3.50 до -4.00 метра и за да се намери място на автомобилите за живеещите е необходимо да се направят подземни паркинги в зоната на улиците.

Според "Архитекти за София" потенциални възможни за озеленяване са пространствата на трамвайните линии, което ще създаде различно усещане за градската среда около тях.

В столичните паркове да се изградят нови самопочистващи се тоалетни, предлагат още в проекта "София 2020", като към всяка от тях има изградена достъпна среда.

Неформалната група предлага под тревата в Градската градина да има Музей на Комунизма, а пред хотел "Рила" да се направи стъклен площад върху римски разкопки и модерен градски форум.

Столицата има нужда от нова концертна зала, смятат архитектите. Тяхното предложение е концертният комплекс да е с три зали - със 3500 места, 2500 места и 800 места.

Сред идеите е също поставянето на 60-метрови пластични елементи, символизиращи врата, покрити със светлоотразително фолио и осветени от прожектори, на входовете на София, които да указват началото на града.

Групата предлага да се монтира и камера на "Камен дел" на Витоша. С по една снимка на ден в продължение на сто години ще може да се направи кратък филм, който да показва развитието на града.

В проекта се предлага и озеленяването на крайградските територии на мястото на пустеещите земи в момента. Архитектите предлагат да има и данък "Зелено дърво", като той се изразява в екотакса или в задължението на всеки шофьор да засади дърво.

Неформалната група включва 12 архитекта - Димитър Паскалев - инициатор, Аспарух Марков, Християн Боров, Биньо Йовчев, Емилия Николова, Виктория Великова, Татяна Стефанова, Димитър Караниколов, Димчо Недев, Радомир Данков, Ирина Борова и Мирослав Терзиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:49 | 27.08.22 г.
fallback