fallback

Нов балон на пазара на имоти на Острова?

Доходността от първокласни бизнес имоти във Великобритания отчита най-голям спад от 1993 г. насам

14:12 | 10.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Редица специалисти се опасяват, че на някои сегменти от пазара на имоти във Великобритания се формира нов балон и че оптимизмът се възвръща прекалено бързо на пазара.

Конкуренцията от страна на инвеститорите за ограничено предлагане на първокласни бизнес имоти във Великобритания води до все по-агресивни оферти за наем, вследствие на което доходността при този вид имоти се е понижила с 35 базисни пункта през октомври, или най-големият спад от 1993 г. насам, сочи доклад на Cushman & Wakefield.

Доходността от първокласни имоти за всички сектори във Великобритания в момента е 6,58% (83 пункта по-ниска от март), като тя се понижава на 21 от 25 ключови пазара, включени в проучването.

Както британските, така и международните инвеститори в момента са на мнение, че британският пазар понастоящем предлага исторически изгодни стойности, като много смятат, че тази възможност ще бъде на разположение в продължение само на кратък период от време.

Въпреки това инвестиционната активност е възпрепятствана от липсата на инвентар, който би могъл да се предложи, като в близко бъдеще е малко вероятно да се стигне до значителен ръст.

От лятото насам индустриалният сегмент отчете най-високо ниво на свиване на доходността, като средната доходност се понижи със 123 пункта. Въпреки това в момента най-атрактивният сегмент е този на търговски площи, като при някои видове имоти доходността се понижи с 85 базисни пункта само през октомври.

Средно понижението за търговския сегмент във Великобритания е 48 пункта, което означава 108 пункта от март насам, или еквивалент на 16% ръст на капиталовите стойности. Доходността при офисите се понижи с 44 пункта по време на същия период, от които 15 пункта само през октомври.

„Изглежда, че инвеститорите смятат, че ще гледат на 2009 г. като на исторически ниска точка относно цените, така че не е учудващо, че има все повече купувачи, които да се хвалят, че са направили покупка в точния момент“, коментира Дейвид Ъруин, директор "Капиталови пазари" за Великобритания.

„Въпреки това, предвид недостига на предлагане на качествени имоти, някои коментатори вече се опасяват, че се връщаме отново към състояние на балон. Само времето ще покаже дали това е така, но определено е вярно, че за онези, които искат да продадат имоти, които не смятат да държат дългосрочно, сега е подходящ момент да тестват пазара. Не смятаме, че в близко бъдеще пазарът може да възстанови наистина своя баланс, преди предлагането да се повиши, което може би ще стане, когато банките „развържат“ част от своя инвентар (от имоти)“, добавя той.

Дейвид Хъчингс, директор "Проучвания за Европа" в Cushman & Wakefield, е на мнение, че се крие опасност не толкова във факта, че цените се движат прекалено бързо, а че новото отношение относно към се адаптира прекалено бързо и че оптимизмът относно периода на възстановяване на наемните пазари изпреварва реалността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:57 | 04.09.22 г.
fallback