fallback

Няколко примера за държавна подкрепа на купувачите на жилища

Различни варианти на социално поведение на държавата в помощ на купувачите на първи дом

10:52 | 10.11.09 г.

Представители на пазара на недвижими имоти у нас изразиха надежди по време на конференцията BalREc, проведена миналата седмица с медийното партньорство на Investor.bg, че държавата ще предприеме адекватни мерки в подкрепа на младите семейства, които купуват първо жилище.

„Нямаме ясна държавна политика по отношение на младите семейства“, коментира в рамките на дискусия за достъпността на жилищата у нас изпълнителният директор на „Статус имоти“ АДСИЦ Мирослав Бейков.

Няма как да се вмени на бизнеса социално поведение, коментира той. „Колкото и да натискаме цената на новото строителство надолу, тя има дъно. Не може да накарате предприемачите да работят на загуба“, заяви Бейков.

В рамките на дискусията бяха посочени няколко примера за социално поведение на държавата в подкрепа на купувачи на жилища.

В Сърбия сделките за покупка на жилище от млади семейства са освободени от ДДС, което там е 16%, каза Георги Шопов, управител на Тобо ООД.

В Беларус държавата гарантира завършването на жилищни проекти. Така ако даден предприемач фалира, държавата изкупува дела му и завършва проекта със собствени средства.

В Полша има програма, наречена „Самостоятелни семейства“, а в Румъния – „Първи дом“, допълни анализаторът от полската компания REAS Максимилиан Мендел, който определи достъпността на жилищата в България като основен проблем. Според програмата румънското правителство гарантира кредити за купувачите на първи дом на стойност до 60 хил. евро, като кандидатите трябва да осигурят самоучастие в размер на 5% от стойността на заема. Лихвите по програмата също са под пазарните нива.

Междувременно вчера стана известно, че в САЩ  удължават срока на програмата за отпускане на данъчни кредити за покупка на жилище до края на април догодина. Програмата предвижда данъчен кредит от 8 хил. долара за купувачите на първо жилище, както и данъчен кредит от 6500 долара за собствениците на имот, които са живели в него поне пет години, и търсят ново жилище, в което да се преместят.

От 1 януари тази година у нас са в сила промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, съгласно които млади семейства с ипотечни кредити могат да ползват данъчни облекчения. Съгласно промените сумата от годишните данъчни основи ще се намалява с направените през годината лихвени плащания върху първите 100 хил. лева по ипотечни кредити на семейства, които имат граждански брак и един от съпрузите е на възраст до 35 години. Читатели на Investor.bg и кредитни консултанти като цяло определиха нововъведенията като положителни, макар и недостатъчни.

Държавата може да участва активно на жилищния пазар например с терени, срещу които да получава жилища и чрез тях да води социална политика, беше предложено в рамките на дискусията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:11 | 08.09.22 г.
fallback