fallback

Горското стопанство в Доспат не си е върнало неправомерно реституирани гори

Междувременно с част от неправомерно възстановените гори са извършени разпоредителни сделки

13:27 | 09.11.09 г.

Държавното горско стопанство в Доспат все още не е задвижило процедурите, за да си върне горите, за които има окончателни съдебни решения, че са неправомерно реституирани на частни лица, съобщи БТА.

От горското стопанство и от Районната дирекция на горите в Смолян потвърдиха информацията, че подобна процедура за вписване на горите отново като държавни не е задействана. Решенията на Върховния административен съд са по поредицата от 25 дела, заведени преди няколко години по случаите с незаконно възстановени на частни лица около 1900 декара гори в района на Доспат.

Съдебните решения са влезли в сила преди месеци, но от стопанството не са предприели стъпки да встъпят във владение в горските имоти, признати за държавни.

Случаят с неправомерно реституираните гори край Доспат стана известен през 2001 г., след като жители на града и експерти сигнализираха, че в общината не е имало частни гори преди национализацията през 40-те години, а на известни фамилии в Доспат са върнати спорни горски имоти. Фалшивата реституция стана възможна, тъй като при мистериозни обстоятелства в началото на 90-те години изчезна емлячният регистър на Доспат.

Върховният съд се е произнесъл по девет от 25-те дела и документите по окончателните решения са в Районния съд в Девин, уточниха магистрати. Според информация от Окръжния съд в Смолян и по деветте дела са в сила решения, признаващи горите за държавни. По останалите дела се изчакват окончателни решения.

С част от неправомерно възстановените гори вече са извършени разпоредителни сделки през периода на водене на делата, съобщиха от Районната дирекция на горите. Мнимите горовладелци са извършвали през тези години дърводобив, а някои са прехвърлили на свои роднини реституираните имоти.

Директорът на Държавното горско стопанство в Доспат Вергил Байкалов заяви, че не е задействал процедура по връщането на горите, тъй като не бил информиран за резултата от делата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:44 | 05.09.22 г.
fallback