fallback

Имотите в Източна Европа поемат по пътя към възстановяването

Въпреки това ще е нужно още време, за да могат първите признаци на възстановяване да стигнат до реалните пазари

13:08 | 09.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Наемните нива в повечето от установените пазари на имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) започват да се оттласкват от дъното, като стабилността се очаква да се възвърне през 2010 г., след като нивата на търсене и предлагане още веднъж възстановят своя баланс. Това сочи нов доклад на консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL).

„С настъпването на глобалното икономическо възстановяване и стабилизирането на банковите системи пазарите на имоти преминават през свой собствен оздравителен период, въпреки че със значително различни темпове”, коментира Джон Дъкуърт, управляващ директор на Jones Lang LaSalle за ЦИЕ.

„В Европа подобряващите се инвестиционни нагласи водят до активност при някои специфични видове първокласни имоти. Обемът от проекти в строеж продължава да се свива или намалява, тъй като финансирането продължава да се осигурява трудно, или все още е прекалено скъпо, за да има смисъл. Наемната активност на всички сегменти се забави в сравнение с предходните години, тъй като подобни проблеми с финансирането пречат или отлагат плановете за преместване или експанзия”, казва той.

Полша се очаква да бъде един от малкото или единственият европейски пазар, който ще регистрира позитивен ръст на БВП през 2009 г., като Чехия също ще се присъедини към нея през средата на 2010 г. Румъния и Унгария се смята, че ще са следващите, към края на 2010 г.

Въпреки това ще е нужно известно време, за да могат тези първи признаци на възстановяване да си проправят път до реалните пазари. Прогнозите показват, че установените пазари в ЦИЕ ще наберат инерция през 2011 г. и ще регистрират среден годишен ръст от над 3%, което е малко над очаквания 1% за старите членки на ЕС, се казва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:59 | 10.09.22 г.
fallback