fallback

От несъществуващ офис пазарът в София бързо стана конкурентен

Около 300 хил. кв. м офиси се изграждат само по бул. „Цариградско шосе“ в момента

11:45 | 09.11.09 г.

От несъществуващ пазарът на офис площи в София бързо стана конкурентен, заяви по време на конференцията за имоти BalREc Антон Славчев, мениджър “Офиси и бизнес паркове” в консултантската компания Colliers International.

По думите му около 300 хил. кв. м офиси се изграждат само по бул. „Цариградско шосе“ в момента. Същевременно той посочи, че "абсорбция от 150-180 хил. кв. метра вече е минало".

„Настоящият период е уникален за наемателите – те могат да постигнат страхотни наемни нива в нови модерни офиси“, коментира Таня Косева-Бошова, изпълнителен директор на Европейски Търговски Център, който се изгражда на бул. „Цариградско шосе“.

По думите й наемодателите са станали по-гъвкави, като извършват и довършителни работи в пространствата или пък заплащат разходите по преместване на наемателите.

Половината от площите в Европейски Търговски Център вече са отдадени под наем, допълни тя. Сключват се дългосрочни договори, 15- до 20-годишни, което преди време наемателите не биха приели, каза още тя.

От сектора отчитат раздвижване на пазара след замирането му в началото на годината и постепенно увеличаване на сделките по отдаване под наем.

Като примери за наемни нива в скорошни сделки, сключвани в столицата, Славчев посочи 9,5 евро/кв. м за широк център „неопределен клас“ и 13 евро/кв. м за наем на 1000 кв. м клас А в центъра.

12 евро за центъра и 7 евро за бул. „България“ цитира като цени на последни сделки от своя страна Стефан Косев, управляващ партньор на Regents Property Advisors.

Последно от BalREc: 

Коя е "правилната" концепция за българския мол?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:52 | 07.09.22 г.
fallback