fallback

Недостиг на луксозни имоти за продажба в Лондон ограничи поевтиняването им

Цените на къщи и апартаменти за по над 1 млн. паунда се понижиха с най-слабия си годишен спад от 15 месеца

16:20 | 07.11.09 г.

Цените на луксозните имоти в Лондон реализираха през октомври най-слабия си годишен спад от 15 месеца в резултат на недостиг на имоти за продажба, сочат наблюдения на британската агенция Knight Frank.

Средната стойност на къщи и апартаменти с цена над 1 млн. паунда се понижава с 3,2% спрямо година по-рано, което е седми пореден месец на ограничаване на пониженията, посочват от базираната в Лондон компания.

Спрямо септември цените се повишават с 2,1%, което е най-силният ръст от юли 2007 г. Така цените остават с 16% под пика си, постигнат през март 2008 г.

Луксозните жилища в квартали като Челси, Кенсингтън и Мейфеър може да достигнат отново пиковите си цени през 2012 г. - година или две преди останалата част от британския пазар на имоти, изчисляват от Knight Frank и друга компания в сектора - Savills. Спадът на паунда спрямо кошница от валути съживи търсенето от страна на чуждестранни инвеститори.

“Недостигът на добри имоти за продажба е остър”, казва пред Bloomberg Натали Хърст, която ръководи агенцията Prime Purchase, насочена към заможни купувачи. “Хората успяха да запазят имотите си и нямаше принудителни продажби.”

От Knight Frank ичзисляват, че броят на луксозните имоти, обявени за продажба за първи път, е паднал с близо 60% спрямо нивото от октомври 2008 г., докато броят на чуждестранните купувачи се повишава с 45%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:45 | 13.09.22 г.
fallback