fallback

Диков: Надлъгването на пазара на имоти трябва да спре

Цените на имотите у нас могат да се свалят много и предприемачите пак да са на печалба, смята главният архитект на София

16:07 | 05.11.09 г.

В България трябва да спре „надлъгването“ между участниците на пазара на имоти, заяви главният архитект на София Петър Диков на конференцията за имоти BalREc, която се провежда днес и утре с медийното партньорство на Investor.bg.

Диков посочи, че трябва да се спре практиката да се строят сгради с по-голяма площ от разрешената, заради което се оставят твърде тесни тротоари, а съседните сгради са в твърде голяма близост.

„Оставихме на собствениците проблеми, които сами не могат да решат. Излъгахме ги, показвахме им картинки с поляни, а после се оказа, че съседният блок е на една ръка разстояние“, коментира той.

По думите му има изградени много некачествени проекти с „умопомрачителни“ проценти общи части и това е резултат от липсата на стимул преди кризата да се пестят парите на купувачите.

Общината също лъже, като не направи нужната инфраструктура, както и държавата, като не създаде механизми за комуникация, коментира Диков.

Проблемите от недоносения закон за етажната собственост ще се върнат като бумеранг, прогнозира още той.

България има уникалния шанс да е в състояние да се свалят цените на имотите много, като същевременно строителните предприемачи останат на печалба, смята Диков. Според него маржът е достатъчно голям, за да се свалят цените, „просто вече няма да е 150%, а 15%“.

Проблемът с плавните малки понижения на цените е, че не са достатъчни за съживяването на пазара, защото очакванията на купувачите са същите и те заемат изчаквателна позиция, обясни той.

Следващата година ще е решаваща за развитието на пазара на имоти, смята Диков. „Ако някой си прави илюзии, че ще оцелее поединично, много бърка“, заяви той.

В рамките на дискусията мнението на Диков за достатъчно големия марж на печалбите беше оспорено от арх. Атанас Панов, председател на сдружението на архитекти Societas Urbanum. Според Панов при сегашните цени на имотите в страната няма резерви в строителната печалба.

За пример той посочи, че ако цената е 900-1000 евро/кв. м, 200-300 евро са за земя (в София), 500 – за проектиране и строителство, а от останалите 200 евро също има разходи. Проблеми има там, където земята е спекулативно скъпа, посочи Панов. Относно „надлъгването“ между предприемачи и общини за площта на обектите проблемът според него е, че законът дава възможност за това. Още от BalREc:

В ход е бързо ребалансиране в сектора на имотите у нас

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:28 | 13.09.22 г.
fallback