fallback

Държавата официално внася иск в съда за горите на Симеон Сакскобургготски

Намеренията на държавата са да поиска връщането на всичките около 16 хил. дка гори в Рила

12:02 | 04.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Министърът на земеделието Мирослав Найденов официално внася иск в Софийски окръжен съд за възстановяване на държавата на горите от бившия премиер Симеон Сакскобургготски. Министър Найденов ще подаде документацията в „Деловодството” на съда днес следобед, съобщиха от земеделското министерство.

Още с встъпването в длъжност на новото правителство беше заявено, че ще бъде преразгледана законосъобразността на реституционните действия на поземлените комисии, в резултат на които са върнати големи площи гори на Симеон Сакскобургготски в качеството му на наследник на имотите.

Първоначално от Министерството на земеделието възнамеряваха искът да бъде заради неправомерно придобиване на 4500 дка гори в Рила, които поради грешка на поземлената комисия в Самоков са върнати на Сакскобургготски два пъти.

Наскоро обаче стана ясно, че на практика ще се прави цялостна преоценка на реституцията на царските гори. Намеренията на държавата са да поиска връщането на всичките около 16 000 дка гори в Рила. В процеса на бъдещото дело Сакскобургготски ще трябва да доказва в съда, за каква част от въпросните имоти има документи и има ли законово право да притежава горите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:50 | 12.09.22 г.
fallback