fallback

Очакват съживяване на жилищния пазар в София в началото на 2010 г.

При офисите незаетите нива стигат над 13% при около 4 на сто преди година

11:02 | 03.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

В началото на 2010 г. се очаква съживяване на жилищния пазар в София, казаха днес пред журналисти от лизинговата и инвестиционна компания Иморент България.

Основните посочени фактори за това са традиционно силният пазар на жилищни имоти в столицата, демографските фактори и стабилната икономика на страната.

По думите на Мира Карабиберова, мениджър Продажби в компанията, жилищният пазар е бил най-засегнат от кризата спрямо всички останали сегменти в сектора на недвижимите имоти, като има много замразени проекти, а финансиране липсва.

Средните офертни цени в София за последната година са паднали с 10%, а за някои локации – с до 30 на сто, посочи Карабиберова. Според нея в бъдеще успех ще имат качеството и силната концепция при жилищните проекти.

Относно пазара на офис площи беше съобщено, че към момента офис площите в София са почти 1 млн. кв. метра. Незаетите офис площи в столицата са 13,4%, като в периферията на града нивото на незаетост достига до 20%. За сравнение, през миналата година делът на незаетите офиси в София е бил 4%.

В центъра традиционно нивото на незаетост остава много ниско, като в момента е почти 0 и това е трайна тенденция, каза Мира Карабиберова. Наемните нива също са намалели, като сега средният наем за първокласните площи е 14 евро на кв. м на месец в сравнение с 18 евро за миналата година.

За търговските площи беше посочено, че свободните пространства в моловете са все още на ниско ниво, но при централните софийски улици нещата не стоят така и делът на незаетост расте. Някои вериги се изтеглят от България, каза Карабиберова, без да даде пример.

По думите й наемите на търговски улици падат, като средните наемни нива в София в момента са 80 евро на кв. м в сравнение със 120 евро на кв. м през 2005 (по данни на Фортън).

Най-слабо от кризата са засегнати дискаунт веригите, които продължават да се разширяват. За това допринася фактът, че необходимата инвестиция при тях е сравнително ниска, като по-малки са и наемите. Това позволява бърза възвръщаемост, посочиха от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:05 | 10.09.22 г.
fallback