fallback

Покриват 18% от територията на страната с кадастрални карти до края на 2009

До момента са готови кадастрални карти за 15% от територията на България

11:04 | 03.11.09 г.

До момента в България са готови кадастрални карти за 15 на сто от територията на страната, като до края на година ще се увеличат до 18 на сто, каза директорът на Агенцията по геодезия, картография и кадастър Александър Лазаров на работна среща на Асоциацията на геодезичните фирми и представители на областната администрация в Стара Загора.

Изработването на тези карти е изискване на ЕС и гарантира правата на гражданите, свързани с тяхната собственост и защитата на интересите на инвеститорите.

Като основен проблем Лазаров посочи липсата на цифровизация на кадастралния регистър.

Необходимо е тясно взаимодействие с местната власт и институциите за създаването на кадастрални карти в цифров вид и специализирани карти за устройствено планиране, е общото мнение на областния управител на Стара Загора Йордан Николов и на специалисти по геодезия, участвали в срещата, цитирано от БТА.

Изработването на кадастрални карти да може са стане и по линия на публично-частното партньорство е предложението на фирмите, които могат да вземат банкови заеми, за да помогнат на общините и държавата. Срещу това те очакват дългосрочни договори за обслужването на населението.

Kадастърът и имотният регистър са система, в която систематично са подредени и описани всички недвижими имоти. Системата съдържа пълната и точна информация за границите и местоположението на имотите, основните им количествени и качествени характеристики, юридическите права и ограничения върху тези имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:34 | 08.09.22 г.
fallback