fallback

Планираните продажби на жилища в САЩ се увеличават с 6,1% през септември

В сравнение със септември 2008 г. те са нараснали с 21,1 на сто, което е рекорден годишен ръст в историята на показателя

17:45 | 02.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Планираните продажби на жилища в Щатите се повишиха за осми пореден месец през септември. Това е пореден рекорд за най-продължителен период на нарастване на показателя, откакто Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти в САЩ започва да го изчислява през 2001 г.

Индексът, който следи броя на подписаните предварителни договори за продажбата на имот, се повишава с 6,1% на месечна база до 110,1 пункта. Това е най-високата стойност на показателя от декември 2006 г. насам. Той отчете силен месечен ръст от 6,4% през август и 3,2% през юли.

Планираните продажби на жилища са един от най-важните индикатори за състоянието на пазара на имоти, защото най-рано засичат тенденциите в поведението на купувачите и продавачите.

Икономистите очакваха, че планираните продажби на жилища ще се увеличат много по-слабо с 0,2% на месечна база през септември. В сравнение със септември 2008 г. стойността на индекса се е увеличила с 21,1 на сто, което е рекорден годишен ръст в историята на показателя.

Отделни данни на Института за управление на доставките (ISM) в САЩ показаха, че индексът на бизнес активността в производствения сектор се е повишил по-силно от очакваното през октомври и за трети пореден месец остава в оптимистичната зона над 50 пункта.

Стойността му възлиза на 55,7 пункта през октомври спрямо 52,6 пункта за септември. Икономистите очакваха индексът на бизнес активността в сектора да се повиши по-слабо до 53,1 пункта. Най-много се увеличава обемът на новата продукция и този на материалните запаси.

Междувременно разходите в строителния сектор на САЩ нарастват с 0,8% на месечна база през септември. Икономистите очакваха понижение от 0,3%, след като през август те намаляха с 0,1%. В сравнение със същия месец на 2008 г. разходите на строителните компании са намалели с 13%.

Данните за увеличението на планираните продажби на готови жилища и на разходите в строителния сектор понижиха леко курса на щатския долар спрямо еврото. Към 17:35 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4838 долара спрямо курс от 1,4758 един час по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:03 | 04.09.22 г.
fallback