fallback

За естетическата криза при имотите, от която още не сме излезли

За борбата с тази криза е нужно участието на държавата като регулатор и спазването на законите

12:20 | 02.11.09 г.

Кризата е идеален повод да споменем една друга, от която не сме излизали през последните 20-30 години – естетическа и културна, която се задълбочава с времето, каза на пресконференция днес арх. Атанас Панов, председател на сдружението на архитекти, инженери и урбанисти Societas Urbanum. По думите му излизането от тази криза е свързано с участието на държавата, която е важен фактор като регулатор, като творец на законите и средата за добри възможност.

Инженерно-архитектурният бранш пострада много – по времето на социализма критериите се задаваха единствено от държавата, а днес такива изобщо не съществуват, коментира още той. „И докато навремето не можеше да се случи случайна сграда, случаен площад, последвалата дива демокрация даде право на всеки с диплома, а и без, да участва в изграждането на тази среда“, коментира Панов.

Той отбеляза още, че наред със законите, които трябва да се променят, е важно да бъдат спазвани и тези, които съществуват. Всеки българин критикува, обаче е „остъклил поне два балкона през живота си“, без да попита архитект, каза Панов.

Общата рамка, в която живеем, е по-важна от квадратните метри, които притежаваме, смята архитектът. Вината за липсата на естетика следва да се търси първо в гражданите, които я налагат, но и държавата трябва да ги регулира, за да не се дава възможност на грозното да има живот, допълни той.

Панов направи изказването си на пресконференция по повод предстоящата конференция за недвижими имоти BalREc “В очакване на възстановяването“, която ще се проведе в София на 5 и 6 ноември с медийното партньорство на Investor.bg.

Кръгът на спикерите на конференцията тази година е разширен както с участието на архитекти с активна гражданска позиция, които да покажат къде са проблемите на ниво идея, така и с по-глобалния поглед на анализатори от Централна и Източна Европа, обясни Венета Кръстева, управляващ съдружник на изложението BalPEx, което се провежда успоредно с конферентната програма.

На инвестиционния пазар на имоти у нас се наблюдават признаци на пробуждане, стана ясно още по време на пресконференцията от изказването на Георги Киров, директор "Инвестиционни и консултантски услуги" в Colliers International, България.

На инвестиционния пазар на имоти е важен не само свежият капитал, който инвеститорите вкарват, но и тяхното ноу-хау, което носят със себе си, както и фактът, че всяка сделка е валидация на качеството на сграда, тъй като се правят куп проверки, коментира той.

У нас до момента доминира по-скоро строително-предприемаческата част, не толкова инвеститорската (при която се купува готова сграда с наематели). За сравнение той посочи, че на инвестиционния пазар на офис сгради в София са реализирани общо 30 сделки, а броят на новите сгради след 90-те години на миналия век е около 500. Тази ниша тепърва ще се развива в бъдеще у нас, смята Киров. Очакванията са инвестиционните обеми да се повишат, макар и незначително.

Приоритет при инвестиционните фондове не е цената само по себе си, а стабилността на покупката като доход в бъдеще и стабилността на пазара, поясни Киров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:50 | 26.08.22 г.
fallback