fallback

Наемите на топ офиси в Европа се стабилизират през третото тримесечие

Търсенето на офиси в Европа е с 34% по-слабо спрямо деветмесечието на 2008 г.

10:03 | 02.11.09 г.

Наемните нива на първокласни офиси на добри локации в Европа се стабилизират на повечето пазари през третото тримесечие на 2009, сочи ново проучване на консултантската компания Jones Lang LaSalle.

Индексът, който следи наемите на топ офиси в 24 пазара в Европа (София не участва в проучването), се понижава с едва 0,8% през тримесечието. Въпреки това наемите в Европа сега са средно с 16% под нивата отпреди година, какъвто спад досега не е отчитан.

Наемите продължават да падат в Дъблин, където е регистрирано понижение от 11,1% спрямо предходното тримесечие, в Мадрид (-6,3%), Прага (-4,5%) и Барселона (-4,4%). Въпреки това на 16 пазара наемите остават на нивата от второто тримесечие, като сред тях са Лондон и Париж.

В коментар към проучването от компанията посочват: „В градовете със стабилизиращи се наемни нива, собствениците предлагат все повече стимули, за да привлекат наематели. Известен брой пазари вече приближават най-големите си наемни понижения в цикъла си към стабилизация, но се очакват и още ограничени намаления на наемите.“

Въпреки подобряващите се икономически перспективи в повечето европейски страни заради пакети от стимули и правителствени намеси, бизнес сентиментът се подобрява съвсем леко, сочи още проучването.

Компаниите продължават с процесите по преструктуриране и фокусът им е върху подновяване на наемите през последното тримесечие. След краткотрайно възстановяване през второто тримесечие, когато общото усвояване на офис площи в Европа се подобри с 19% след изключително слабо първо тримесечие, през третото тримесечие възходящата тенденция не се задържа и общото усвояване остава без изменение, малко под 2,2 млн. кв. м за периода от юли до септември.

В сравнение с първите три тримесечия на 2008 г. търсенето на офиси в Европа е с 34% по-слабо засега тази година и е с почти 30% под средната стойност за пет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:00 | 08.09.22 г.
fallback