fallback

Плевнелиев: Спекулацията на пазара на имоти пречи на строежа на магистрали

Проблемът идва от изтичането на информация към спекуланти, които купуват засегната от трасето земя на безценица и я продават на държавата на многократно по-високи цени

16:01 | 30.10.09 г.

Един от проблемите, който в момента пречи на строежа на магистрали, е спекулацията на пазара на имоти, засегнати от бъдещите трасета на подобни инфраструктурни проекти. Това заяви при парламентарния контрол министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, цитиран от БТА.

По думите му проблемът възниква от изтичането на информация към лица, занимаващи се със спекулативна дейност, които купуват засегната от магистралното трасе земеделска земя на безценица и я продават на държавата на многократно по-високи цени.

Това е процес, който предишните правителства са допуснали да се развие до такава степен, че в момента държавата е изнудвана и се пречи на гражданите да имат достъп до подобни проекти, каза министърът, който отговори на въпрос на Румен Петков за засекретяването на трасета на автомагистрали в България.

Когато говорим за засекретяване, имам предвид да се наложат мерки, така че по-малко хора да имат достъп до информацията, свързана пряко с проектирането на съответната магистрала, каза министърът. Не засекретяване, а ограничаване на достъпа, допълни Плевнелиев. По думите му мерките ще засегнат както административните органи, така и проектиращите компании. Целта е в процеса на изработване на определен проект да се ограничи максимално опасността от изтичане на информация, която би довела до спекулация на пазара на имотите, засегнати от бъдещото трасе.

Окончателният вариант на проекта за магистрала ще се оповести публично и като е завършен и обявен, информацията в него вече не би могла да играе роля на катализатор на пазара на имоти по дължината на трасето, каза министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:00 | 28.08.22 г.
fallback