fallback

Лондон не успя да засенчи Ню Йорк като финансова столица на света

Сингапур също е начело в предпочитанията на инвеститорите на места за правене на бизнес

11:18 | 30.10.09 г.

Ню Йорк удържа на най-тежката икономическа криза от седем десетилетия и остава водещият финансов център в света, следван от Сингапур и Лондон в предпочитанията на инвеститорите на места за правене на бизнес, сочи глобална анкета на Bloomberg.

29% от респондентите в анкетата сред инвеститори, трейдъри и анализатори, които ползват терминалите на Bloomberg, казват, че Ню Йорк ще е най-доброто място за финансови услуги за следващите две години.

Сингапур е предпочетен от 17% от респондентите, а Лондон – от 16%. Шанхай е привлякъл 11 на сто от гласовете, докато Токио, считан навремето за глобален център, получава гласа на едва 1%.

“Въпреки касапницата от 2008 г. все още очаквам новостите във финансовите услуги да се развият и подхранват тук и след това да се изнасят към света”, казва един от респондентите, Питър Руп, който управлява над 300 млн. долара в Artemis Wealth Advisors LLC и Orion Capital Management LLC в Ню Йорк.

Резултатите са в контраст с опасенията отпреди три години, че Ню Йорк губи конкурентното си предимство спрямо Лондон като глобална финансова столица. Тогава щатският финансов министър Хенри Полсън и кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг заявиха, че прекомерната регулация в САЩ прогонва инвестиционните компании във Великобритания.

Китай, Бразилия и Индия предлагат най-добрите възможности за правене на пари, докато САЩ, Европа и Япония са с по-малък потенциал, става ясно от отговорите на отделен въпрос, зададен на респондентите.

68% от анкетираните са оптимисти за инвестиционния климат в Бразилия, 67% казват същото за Индия и 66% за Китай. Само 41% са позитивно настроени за инвестиционната среда в САЩ и едва 36% казват това за Европейския съюз. Настроенията за Япония са мрачни – само 25% от респондентите са оптимисти за инвестиционния климат там, а 5% казват, че предлага най-добрите възможности.

Анкетата се провежда всяко тримесечие сред инвеститори и анализатори от цял свят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:49 | 08.09.22 г.
fallback